Potem ko so v braslovški občini po nekaj letih spomladi lani le razrešili gordijski vozel z zemljišči za novo industrijsko cono, kjer naj bi jeseni letos kot prvi in za zdaj tudi edini stal končan in končno dovolj velik poslovno-proizvodni objekt Termotehnike, ki se vse bolj uveljavlja pod blagovno znamko Kronoterm, nekatere druge gazele z občinskimi prostorskimi načrti nimajo sreče.

Tako še vedno ni nič novega glede občinskega prostorskega načrta kamniške občine, ki si jo je za svoj sedež prav zaradi možnosti nadaljnje širitve izbral Nektar Natura, gazela osrednje Slovenije 2012. To za zdaj širitve podjetja neposredno ne ogroža, dolgoročno pa si nespremenjenega stanja ne bodo mogli privoščiti. »Do leta 2015 bomo še počakali, bistveno dlje pa ne, saj ne moremo ogroziti naših ciljev in razvojne vizije,« pojasnjuje direktor Tomaž Lah.

Na nov OPN čaka tudi murskosoboški ROTO Pavlinjek, dravsko-pomurska gazela 2011. V času, ko čakajo na sprejetje novega OPN , ki naj v zazidalni načrt vključil tudi parcele ob lokaciji skupine ROTO (k.o. Černelavci), so del proizvodnje preselili v hčerinske družbe na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. »To za Prekmurje, ki ga tare velika brezposelnost, prav gotovo ni dobro. Namesto da bi zaposlovali domače lokalno prebivalstvo, dodatno zaposlujemo v hčerinskih družbah,« meni prvi mož podjetja Štefan Pavlinjek. V podjetjih na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji, ki ustvarijo okoli 3,6 milijona evrov prihodkov, trenutno zaposlujejo 58 ljudi. Vsa skupina ROTO namerava letošnje leto zaokrožiti z okoli 35 milijoni evrov prometa.

Nekaj več posluha za potrebe gospodarstva tako Pavlinjek kot tudi Lah pričakujeta od nove vlade pa tudi od ljudi, ki bodo zasedli ključna mesta v občinah po oktobrskih lokalnih volitvah. jpš