Ponedeljek, 16. junij:V pričakovanju

Dan je sicer v veliki meri zaznamovan z dogodkom Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! Že nekaj dni se mučimo z zbiranjem in oblikovanjem knjižice Mlademu podjetniku na pot, na sporedu je tudi pogajanje s tiskarnami za kar najcenejši tisk. Ob 17. uri smo imeli na LUI sestanek s finalisti izbora. Matej Golob iz 30Lean se je ponudil, da bo na finaliste, ki se bodo za naziv mladi podjetnik leta prvič borili tudi s pitchi, poskušal prenesti nekaj svojih bogatih TEDx-izkušenj... Nedavno sem prvič po poškodbi noge po kakih osmih mesecih igral rekreativni nogomet, danes pa grem zvečer prvič na tek.

Torek, 17. junij:Mreženje

Obiskal sem tiskarno, kjer smo se dogovorili za končno ceno publikacij. Ponudba je dobra, a vseeno kar velik zalogaj za brezplačen dogodek. Čez dan smo poslali še nekaj promocijskih e-pisem preteklim udeležencem naših dogodkov, prijave prihajajo, počasi jih bo že preveč. Pri dogodkih, ki so brezplačni, je težko oceniti, kdaj bo prostor poln, ker je vedno določen odstotek odjav v zadnjem trenutku.

Zvečer je čas za odgovarjanje na še nekaj prejetih e-pisem mladih in prihodnjih podjetnikov. Danes smo razrešili pet dokaj kompleksnih vprašanj. Vmes spremljam odlično tekmo Brazilija – Mehika. Sicer brez golov, a zelo napeto. Brazilija še zdaleč ni tako suverena kot nekoč.

Sreda, 18. junij:Še zadnje priprave

Sreda zjutraj je čas za MP-rekreacijo. Ta dan imamo najeto progo za plavanje v Tivoliju, da se malo razgibamo. No, danes je bil zadnji termin, poleti se Tivoli zapre. Bo treba najti drugo obliko rekreacije... Z Egonom dodelujeva scenarij za četrtkov dogodek. Gre za precej obširen dogodek, na katerem sodeluje 15 predavateljev, štirje finalisti izbora MP-leta, sedem mpjevcev, moderator, okoli 350 prijavljenih gostov in še 30 na večerno druženje. Dogodek podpira devet sponzorjev – rednih MP-partnerjev, štirje sponzorji mreženja in pogostitve in devet medijskih partnerjev. Odveč je poudariti, da je potrebno večdnevno usklajevanje, da bo vse potekalo tako, kot mora.

Zvečer nadaljujemo usklajevanje scenarija, počasi kapljajo predstavitve predavateljev na prosojnicah, z Matejem iz Mimateama se usklajujeva glede twitterwalla, ki nam ga bo pripravil za čimbolj interaktiven dogodek.

Četrtek, 19. junij:Dan D

Pa je tu dan D, dan dogodka Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! In podelitve naziva mladi podjetnik leta, tokrat že četrtega zapored. Verjetno je to eden izmed najbolj obremenilnih, če ne najbolj obremenilen dan v letu.

Dobimo se ob 8. uri v Tehnološkem parku Ljubljana, ki nam je tudi tokrat odstopil veliko predavalnico. Ekipa je letos največja do zdaj: Maja, Petra, Nejc, Dejan, Matej, z mano vred nas je šest. Priprave potekajo po načrtu, nekaj težav je z dostavo materiala, vendar nam uspe vse urediti do začetka ob 11. uri.../... Celodnevni dogodek, ki je imel letos izvrstno vsebino, zaokrožijo pitchi finalistov. Sem bil kar malo živčen glede tega, po navadi to niso ravno kakovostne predstavitve. Motil sem se, vsi štirje so se odlično pripravili, bravo!

Komisija ima izredno zahtevno nalogo, kandidati so si zelo blizu. A najbolj jo je prepričala Jana Felišer iz vrtca Dobra teta. Ideja izhaja iz potrebe, v nekaj letih že ima 23 zaposlenih, prihodki so stabilni, načrti za prihodnost ambiciozni. To je to, kar iščemo.

Petek, 20. junij:Dan po dogodku

Včerajšnjemu dogodku je sledilo večerno druženje, ki se je nekoliko zavleklo. Po izredno napornih zadnjih dveh tednih smo si to zaslužili. Sem zagovornik načela »Work hard, party hard(er)« (Delaj trdo, zabavaj se še bolj). Ob četrtkih so ob Ljubljanici na sporedu karaoke, eden izmed mojih najljubših načinov sprostitve. Tudi tokrat smo se imeli odlično. Danes nisem načrtoval posebnih obveznosti, le kratek sestanek in seveda standardna dnevna opravila.

Popoldne sledi strjevanje vtisov preteklega dne. Dobimo veliko pohval udeležencev dogodka. Dober program, odlični gosti, dobra organizacija. O dogodku so poročali skoraj vsi glavni mediji.

Sobota, 21. junij:Spet spremembe pri obdavčitvi podjetij

Sobota je dan za regeneracijo in počitek. Nič posebnega ne načrtujem, kar se tiče dela. Obdelati moram slike in jih naložiti na facebook.

Včeraj je odjeknila zanimiva novica, pomembna za podjetnike. Sprejet je bil predlog, da se poveča znesek, do katerega se podjetnik lahko odloči za normirano obdavčitev, hkrati pa se zniža obdavčitev. Novost vsi podjetniki sprejmejo z odobravanjem, pravijo socialna omrežja. Sam razmišljam nekoliko drugače, poskušam razmišljati širše. Strinjam se s tem, da imamo v Sloveniji previsoke davke, tudi pri obdavčitvi s. p., za katerega je normirana obdavčitev najbolj smiselna, je tako.

Pa vendarle se z zadnjim predlogom spet rušijo razmerja. Znesek, do katerega je podjetje lahko normiranec, je 100.000 evrov prihodkov v koledarskem letu. S tolikšnimi prihodki bo nosilec s. p., poleg socialnih prispevkov, v celem letu plačal le 4.000 evrov dohodnine. Ali je to pošteno do nekoga, recimo raziskovalec v večjem mednarodnem podjetju, ki več kot toliko dohodnine za isto plačo prispeva na mesečni ravni in hkrati nima opcije, da bi delal prek s. p.? Zelo podpiram znižanje socialnih prispevkov, dohodnine in ostalih davkov, a tega se je potrebno lotiti s celovito reformo.

Nedelja, 22. junij:Odličen teden za slovenska zagonska podjetja

V preteklem tednu sta me presenetili novici v povezavi s slovenskimi zagonskimi podjetji. Sqwiz Luke Pečavarja in njegove ekipe je bil sprejet v sloviti pospeševalnik Wayra. To nas še posebej veseli, saj je bil Luka eden izmed začetnih članov MP-ekipe. Druga novica je skorajda spektakularna. Slovensko zagonsko podjetje, ki deluje na področju interneta stvari – CubeSensors – je prejelo 700.000 dolarjev naložbe za pospešitev proizvodnje. Že to je samo po sebi odlična novica, nadgradi pa jo to, da sta vlagatelja v podjetje ustanovitelja podjetja Bitstamp, ki je največja tržnica s kripto valuto bitcoin. Naložba je bila izvedena v bitcoinih. To je razveseljivo z vsaj dveh vidikov. Prvi je, da sta mlada podjetnika v nekaj letih poslovanja prišla v pozicijo, da si lahko privoščita tak znesek za naložbo. Znesek naložbe je primerljiv z zneskom letnega dobička za leto 2013 domžalske Tosame, ki je na trgu 30 let.