Zen je šola mahajana budizma in pravzaprav pomeni globoko zamišljeno stanje oziroma doseganje razsvetljenja z meditacijo. Potemtakem so vse stvari, ki so povezane z »zenom«, v pomoč pri doseganju notranjega miru in spokojnosti. Morda boste prav z oblikovanjem vrta, ki vključuje elemente zena, našli notranji mir, po katerem hrepenimo vsi. Ali pa boste, kar je prav tako dobro, odkrili še en način, kako vrt spremeniti v harmonično zatočišče.

Elementi japonskega vrta

Japonski vrt je simbol umirjenosti. Elementi, kot so kamenje, skale in pesek, tvorijo glavnino te v minimalističnem slogu urejene krajine. Nekaj teh elementov lahko vključite tudi v svoj vrt, vendar pazite na razmerja. Vrt nikakor ne sme biti prenatrpan!

Razporedite skale v skupine po tri skupaj in jih postavite na območje, ki ni prekrito z nobeno drugo dekoracijo ali vegetacijo. Ostanke skal poiščite na gradbišču. Če imate prostor, dodajte vrtu tradicionalni mostiček. Japonski zenovski vrtnarji verjamejo, da most povezuje eno misel z drugo. Ravne poti, ki vodijo skozi vrt in čezenj so kot nalašč za sprehode, razmišljanje in koncentracijo. Budisti so prepričani, da je skrbno postavljena steza najboljši način za razsvetljenje. Učinkovite, a poceni poti lahko izdelate iz kamnov, manjših skal in vej.

Vrtne luči iz naravnih materialov (les, papir, ratan, kamen) so pogost element japonskih vrtov. Smotrna razporeditev luči omogočil, da se svetloba luči nemoteno preliva po vrtu. Dopolnite vrt z majhnim vodnjakom, tolmunčkom ali ribnikom. Ni treba, da vrt v celoti prekrijete s peskom. Bolje je, če ga posujete le po delu površine.

Prevladujejo drevesa in grmičevje

Vsi elementi v japonskem slogu urejenega vrta imajo določen pomen. Za budiste so takšni vrtovi več kot le kraj počitka in sprostitve. Simbolizirajo utelešenje resničnega duha Bude, ki je svet, miren in prijeten. Tudi drevesa in rastline, ki rastejo v vrtu so pomembni. Tukaj ne boste našli veliko cvetja; za japonski vrt so značilna predvsem drevesa in grmičevje.

Borovci so simbol zmaja, ki je za budiste pomembna žival, saj simbolizira naravo. Različne grmovnice, ki so lahko zasajene tudi v lončkih, so značilne rastline, ki jih lahko občudujemo v zenovsko zasajenem vrtu. Razporedite jih na strateške točke tako, da boste v vrtu ustvarili zanimiv vzorec.

Kakor koli že boste načrtovali vrt, vedite, da slog japonskega vrta zavrača vse, kar je umetno. Na kratko: izogibajte se pisanemu cvetju in se omejite na zanimive strukture drevesnih krošenj, pisanih listov in prelepe oblike skrbno obrezanih grmovnic.

Vir: www.care2.com