Zmagovalca med osmimi celovečernimi in osmimi dokumentarnimi filmi sta izbrali dve tričlanski žiriji, ki sta podelili zvon želja v petih kategorijah, so sporočili organizatorji.

Žirija za celovečerne filme, ki so jo sestavljali predsednica Caterina Murino in člana Boris Cavazza ter Ante Novaković, je odločila, da nagrado zvon želja za najboljšo igralko prejme ameriška igralka Viviana Leo, ki je zaigrala v filmu The White Alligator. Nagrada za najboljšega igralca pa bo odpotovala v Belgijo. Benoit Poelvoordee jo je prejel za vlogo v filmu Scouting For Zebras.

Žirijo za dokumentarni program so sestavljali predsednica Hanka Kastelicova in članici Lučka Kajfež Bogataj ter Claudia Corbelli. Ta žirija je nagrado za najboljši dokumentarec na festivalu podelila ameriškemu dokumentarcu Last Call at the Oases avtorice Jessice Yu.

Nagrado občinstva pa je prejel film Fish&Cat, večkrat nagrajenega iranskega režiserja Shahrama Mokrija.

Posebno omembo žirije sta prejela še celovečerni film z naslovom 28 šrilanškega režiserja Prasanna Jayakodyja ter dokumentarni film My Name is Salt avtorice Faride Pasha.

Prvi mednarodni BFF je izpostavil pomen ekologije in varovanja vodnih virov. V petih dneh je na Bledu poskrbel za projekcije novih neodvisnih celovečernih filmov in dokumentarnih filmov na temo vode ter za bogat spremljevalni program.

Predsednik BFF Rade Šerbedžija je prvi blejski filmski festival že v četrtek, ko je bil šele na polovici, ocenil za uspešnega. Za nadaljnji razvoj festivala pa se mu zdi ključno, da slovenska intelektualna javnost prepozna njegov pomen in ga vzame za svojega.