Tretje mesto je zasedel Ilnur Zakarin. Pred etapo je bil glavni slovenski adut Kristijan Koren (Cannondale), ki se je boril po svojih najboljših močeh, toda najboljših treh ni mogel ogroziti. Z zaostankom 41 sekund je zasedel sedmo mesto, 11. je bil Jure Golčer (+0:56).

Sodeč po tradiciji, je letošnja dirka Po Sloveniji odločena. Velika senzacija bi bila, če bi zadnja etapa spremenila skupni vrstni red, čeprav bo nekoliko težja, kot je bila v prejšnjih letih. Vseeno pa 28-letni Machado, ki je sicer specialist za gorske etape, a zmage na večdnevnih dirkah nima, in njegova ekipa, za katero vozi tudi Blaž Jarc, ne bi smela imeti večjih težav, da Portugalca tudi v Novo mesto pripelje v rumeni majici.

Na to je danes malo računal tudi Koren, ki je po dveh etapah ostal edini Slovenec z realno možnostjo zmagati, a izkazalo se je, da je imel premalo pomoči, da bi lahko zabeležil boljši izid, kot je bilo sedmo mesto. "Hitro se je izkazalo, da Orica GreenEdge ne bo branila skupnega vodstva. Zato smo mi prevzeli nadzor nad dirko. Na vzponu na Tinje sem spustil ubežnike, vozil svoj ritem, na zaključnem vzponu pa sem imel premalo pomoči, da bi ujel tri ubežnike. Pač nisem najboljši v vožnji na klanec, zato tudi nisem razočaran, mogoče so nekateri pričakovali preveč. Sem pa zelo zadovoljen s formo, z mislimi pa tudi že na francoskih cestah," ni bil razočaran Primorec.

Od Slovencev je 192 kilometrov etapa od Rogaške Slatine še največ prinesla tekmovalcu Adrie Mobila Klemnu Štimulaku. Štajerec v dolenjski ekipi je bil član ubežne skupine, ki je na začetku štela šest kolesarjev (imeli so že več kot šest minut prednosti), v vznožju zaključnega vzpona, ko jih je skupina ujela, pa le še tri. Dobil je vse tri gorske cilje, kar mu je tudi zagotovilo pikčasto majico.

Štimulak je v zadnjem delu etape popustil, šele takrat pa je svojo dirko začel 23-letni Bongiorno: "V glavnem sem se držal Machada in to je bila zmagovalna poteza. V zaključku sem imel zato več moči od njega in prišel do svoje prve zmage v karieri. Zmage v skupnem seštevku pa ne bom napadel, v kronometru sem preveč zaostal, da bi imel za to realne možnosti."