Prva disciplina dvodnevnega prvenstva v Talinu, kjer bodo poleg Slovenije in gostiteljice nastopile še Belorusija, Grčija, Norveška, Romunija, Portugalska, Finska, Irska, Belgija, Madžarska in Litva, bo met kladiva. Slovensko reprezentanco bo povedel kapetan Primož Kozmus, ki v boju za prvo mesto sicer nima veliko možnosti, saj je Madžar Pars ta teden v Ostravi vrgel orodje že čez 81 metrov. »Atleti smo pripravljeni in se zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo v boju za obstanek v prvi evropski ligi (iz prve lige nazadujeta v drugo zadnji dve reprezentanci, v superligo pa napredujejo prve tri, op. p.),« pravi kapetan, ki redno spremlja svetovno nogometno prvenstvo. Včeraj je bil razočaran nad Anglijo, za katero je stiskal pesti, a je na prvih dveh tekmah doživela dva poraza.

»Trudili ste se in zaslužili, da ste lani napredovali v prvo ligo evropske atletike. Naš cilj je, da v njej obstanemo. Pomembna bo vsaka točka, zato od vseh atletov pričakujem odgovorne nastope. Odločale bodo majhne razlike, zato bo pomemben prav vsak nastop,« je tekmovalce spodbujal Dušan Prezelj, ki v Talinu opravlja funkcijo pomočnika vodje reprezentance, hkrati pa bo tudi trener sina Rožleta, skakalca v višino, ki ima za zdaj za seboj zelo slabo sezono. Vodja reprezentance in strokovni šef slovenske atletike Martin Steiner je v Talin pripotoval predčasno, saj je šel na pot s palicami skoka ob palici ter ves čas skrbel, da so čez bližnje Helsinke varno pripotovale v Talin.

Slovenska atletska realnost je, da bo zasedla mesta v drugi polovici nastopajočih držav. Če bo prevladal ekipni duh, kakršen je bil lani v Kaunasu, bo podvig v sicer napovedanih nizkih temperaturah brez težav uresničljiv. Če pa se bo podirala hišica iz kart, kot se je pred tremi leti v Izmirju, ko je povrhu še štafetna palica končala na tleh (odstop pomeni 0 točk), potem se Slovencem obeta črn scenarij. V slovenski atletiki si namreč želijo, da bi obstali v prvi ligi, ki si jo želijo prihodnje leto v okviru dvajsetletnice vrhunske atletike organizirati v Velenju v Šaleški dolini. Velenjska publika je namreč najbolj atletska v državi in bi si po dvanajstih letih vnovič zaslužila od blizu spremljati prave evropske boje.