Za radovedna otroška ušesa in oči so pri Mladinski knjigi te dni ponudili več novih izdaj. Slovenska pravljičarka Anja Štefan je pripravila Še sto ugank, bogato ilustrirano zbirko natanko sto tematsko obarvanih rimanih ugank v poetičnem jeziku in velikih tiskanih črkah. »Prinese dobro voljo, odnese hudo zimo in ko za hrib se skrije, si rečeš: dan je mimo,« avtorica v slikanici zapiše o soncu, le nekaj strani kasneje pa deček z očali sprašuje, kaj je to: »Posedajo na enem, držijo se za dva, skrbijo, da bolj jasna podoba je sveta.«

Hkrati je nova zbirka ugank o živalih, rastlinah, letnih časih in številnih predmetih iz vsakdanjega življenja tudi nadaljevanje slikanice Sto ugank, ki je izšla leta 2006 in v kateri je Štefanova sodelovala z ilustratorko Jelko Reichman. Ta je za risano podobo knjige poskrbela tudi v tokratni knjigi ugank za najmlajše.

Vedno nasmejana vzgojiteljica

»Kozica, zajček, ovčka, piščanček, pujsek in žabica še vedno hodijo v vrtec Pri veseli kravi. Tam se igrajo, si pomagajo in se imajo radi. Včasih se tudi sprejo in so slabe volje, na koncu pa se vedno vse prav dobro razplete,« piše Jelka Godec Schmidt o slikanici Gremo v vrtec Pri veseli kravi. V stripovskih pripovedih za predšolske otroke nastopa šesterica junakov iz vrtca vedno nasmejane krave, ki jih mladi bralci lahko že več let spremljajo v reviji Cicido, v novi knjižni izdaji pa je avtorica zbrala 23 epizod z njihovimi pustolovščinami in prigodami. Vedno pa nad nadobudnimi malčki bdi modra in skrbna vzgojiteljica, ki otrokom dovoli tudi, da kdaj padejo in si opraskajo kolena, sami rešijo medsebojne prepire ali se naučijo, da s skupnimi močmi zmorejo več kot sami.

Prva slikanica Vrtec Pri veseli kravi je izšla leta 2010, leta 2013 pa so jo v okviru projekta Ljubljana bere prejeli vsi triletni otroci, ki živijo v mestni občini Ljubljana.

Pika v velikih tiskanih črkah

Na prav poseben način se zna otrokom vedno približati Pika Nogavička z ostrim jezikom in mehkim srcem. Junakinjo s pikčastim konjem in prijateljema Tomažem in Anico, ki se neustrašno zoperstavi vsaki tegobi, je Astrid Lindgren z ilustratorko Ingrid Vang Nyman konec petdesetih let prejšnjega stoletja obudila v seriji stripov, ki so bili prvič objavljeni v švedski otroški reviji Jajček Srajček.

V slovenščini je stripovska Pika spregovorila ob pomoči prevajalke Nade Grošelj, Pika noče postati velika in drugi stripi pa je že tretja knjiga stripov o nadnaravno močni deklici z dvema različnima nogavicama, ki lahko dvigne celo konja. V njej Pika noče prodati vile Čira-Čara, ker je petek in takrat ravno pospravlja, z zvijačo se izogne sluzasti juhi gospodične Rožnik, Anico in Tomaža pa odpelje tudi na obisk k očetu na otok Taka Tuka, kjer nabirajo kokosove orehe in se frnikolajo s pravimi biseri. Stripi so, kot je značilno za vse Pikine dogodivščine, prežeti s humorjem in iskrivimi domislicami, zaradi uporabe velikih tiskanih črk pa so primerni tudi za najmlajše bralce.