Raziskave kažejo, da spimo trdneje, imamo manj bolečin v križu in občutimo manj simptomov stresa, če spimo na novejšem ležišču. Skupaj s kakovostno posteljnino je občutek splošnega udobja v postelji še večji, rezultat pa je kakovostnejši spanec, s katerim se resnično odpočijemo. Na splošno velja, da se naše spanje izboljša, če ležišče omogoča sprostitev pritiska na sklepe in druge dele telesa. Vendar je uskladitev osebnih potreb po udobju s primerno vzmetnico zelo subjektiven proces, zato ležišče, na katerem nekdo spi »kot angelček«, morda ni primerno za nekoga drugega, ki ima drugačne spalne želje in potrebe.

Od jeklenih vzmeti do spominske pene

Sodobna ležišča so narejena iz različnih materialov in s pomočjo različnih tehnologij, tako da zadostujejo potrebam, okusom in proračunu najširšega kroga potrošnikov. Precejšen del vzmetnic še vedno vsebuje klasično oporo iz jeklenih vzmeti. Izdelovalci ponujajo več tipov vzmetnih sistemov, med njimi vzmeti, ki so povezane v celoto, ali ločene ter v peno, tkanino ali v dodaten sloj manjših vzmeti ovite lažje vzmeti. Oblika, dizajn, velikost in število vzmeti so lahko različni, pri čemer naj bi veljajo, da večje število vzmeti telesu ponuja več opornih točk in boljšo razporeditev obtežbe, s tem pa tudi večje spalno udobje.

V zadnjem obdobju so priljubljena ležišča iz pene, ki je lahko poliuretanska, spominska ali iz lateksa. Peno izdelujejo v različnih oblikah in gostoti za različne potrebe kupcev. Dobiti je mogoče tudi ležišča, ki v podpornem sistemu ali v zgornjem sloju (ali obeh) vsebujejo peno z dodatkom gela, ki naj bi bila hladnejša od običajnih penastih ležišč. Dobro znana so hipoalergena in antimikrobna ležišča iz naravnega lateksa, v zadnjem času pa so priljubljena ležišča iz spominske pene, ki jo je najprej uporabila Nasa, v katerih za odlično podporo poskrbi poliuretan visoke gostote. Hibridna ležišča kombinirajo sistem jeklenih vzmeti z eno ali več vrstami pene, na primer poliuretansko, spominsko ali iz lateksa, prav tako s peno, ki vsebuje gel in druge materiale. Vodne postelje, ki so bile pred desetletji prava uspešnica v Ameriki, so doživele preporod, vendar se pri nas nikoli niso prav prijele.

V postelji s pametno tehnologijo

Strokovnjaki pa še naprej raziskujejo, kako povečati udobje med spanjem. Novost, ki je na voljo tudi pri nas, so ležišča, popolnoma prirejena uporabniku na osnovi elektronskih meritev teže, obremenitev, spalnega položaja in drugih podatkov. Pametna tehnologija pa gre še dlje in obeta, da se bo zavlekla pod naše rjuhe. Na letošnjem mednarodnem sejmu uporabne elektronike v Las Vegasu so namreč predstavili ležišče Sleep Number X12, ki obeta revolucijo v spanju. Ležišče se odziva na govorne ukaze ter samo uravna idealno trdnost in nagib, vas na željo zmasira ter spremlja vaš spanec s tehnologijo SleepIQ. Zabeležena poročila lahko pregledate in dodate podatke o dejavnostih, ki bi lahko vplivale na kakovost spanja, na primer vnos kofeina ali športno aktivnost.

Pametno ležišče je že naprodaj, vendar se osnovna cena giblje od 5000 evrov navzgor, zato se bomo morali običajni državljani za zdaj zadovoljiti z manj sofisticiranimi modeli. Ni nujno, da za kakovostno spanje potrebujemo ravno najdražjo vzmetnico, so si enotni strokovnjaki, prav tako ne najcenejše, ker nam bržkone ne bo ponudila zadostne opore, temveč takšno, ki nam najbolj ustreza glede na telesne značilnosti, zdravstveno stanje, počutje ponoči in spalne navade. Navsezadnje približno tretjino življenja preživimo v postelji, zato je primerno in dovolj kakovostno ležišče izjemno pomembna naložba v naše zdravje in dobro počutje.