Jonas Liebschner iz sydneyjskega centra za opazovanje kitov je dogodek označil za življenjsko priložnost. »Imeli smo izjemno srečo, da je Migaloo priplaval le pet metrov daleč od našega čolna«.

Migaloo je plaval v jati kitov skupaj s petimi odraslimi. Po besedah Liebschnerja je šlo za tekmovanje jate, kjer se samci borijo za pozornost edine samice.

Ob tem je še dodal, da obstaja območje prepovedi približevanja belemu kitu grbavcu v radiju 500 metrov okoli njega, a v naravi je težko predvideti, kje se bo naslednjič pojavil.

Migalooja so v okolici Sydneyja opazili že v četrtek popoldne, vzdolž vzhodne obale pa so ga opazili tudi danes, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kiti grbavci se trenutno selijo iz Antarktike v toplejše vode avstralske zvezne države Queensland. To počnejo vsako leto, in sicer z namenom paritve in kotitve.

Oskar Peterson, ki vodi center za raziskave belih kitov v Avstraliji, je povedal, da je študija iz leta 2003 pokazala, da je Migaloo samec. Ocenjujejo, da je star med 28 in 30 let, pri čemer grbavci živijo do 80. leta starosti. Dodal je še, da je Migaloo edini beli kit na južni polobli, ki ga poznajo.

V severni arktični zoni v bližini Norveške živi po Petersonovih besedah še en beli kit. Tako sta v svetu evidentirana skupno samo dva bela kita grbavca.

Sicer so leta 2011 ob otočju Whitsunday v Queenslandu opazili še enega belega kita, mladiča, za katerega verjamejo, da je bil star le nekaj tednov. A od takrat naprej ga niso več opazili. »Ne vemo, ali je preživel,« je še dejal Peterson ter dodal, da tudi ni znano, ali je šlo za mladiča Migalooja.