»Če bi mi uspelo zmagati, bi bilo vse še toliko slajše in lepše. Toda drugo mesto pred domačo publiko je skoraj tako, kot bi zmagal. Nisem razočaran. Nisem bil sam na startu. Še bodo priložnosti. Pomembno je, da se je vse v redu izteklo,« je Kristijan Koren (Cannondale) opisoval na Kongresnem trgu, cilju uvodnega kronometra 21. izvedbe dirke Po Sloveniji, potem ko ga je v konkurenci, ki je v Sloveniji še ni bilo, le za pet sekund premagal Michael Matthews, vzhajajoča zvezda svetovnega kolesarstva.

Primorec je v najboljši meri izpolnil napoved, da bo v Sloveniji »zaviral« in bo v krogu favoritov za končno zmago. »Pred startom, ko sem že vedel za čas Michaela Matthewsa, sem bil prepričan, da ga bo težko premagati. Sicer sem imel dober občutek, dobro sem držal hitrost, povprečje se je ustavilo ob 51,3 kilometra na uro, obračal sem povprečno 430 vatov. Tako da lahko motiviran le čakam nadaljevanje. S tem, ko nisem zmagal, je zame in za ekipo tudi nekaj olajšanja pri taktiki današnjega dne, ko ne bo treba narekovati tempa glavnine. Lahko bom le spremljal, kako bodo dirkale druge ekipe in gledal druge,« se je razgovoril Koren, ki mu je bilo najtežje ves dan čakati na večerni start.

Tisti, ki ga je dve leti in dva dni po zadnji zmagi v Ljubljani prikrajšal za slavje, je mladi 23-letni Avstralec, ki je prvič opozoril nase kot svetovni prvak med mlajšimi člani leta 2010. Razkošen talent je lani že dokazal z etapno zmago na španski Vuleti. Na letošnjem italijanskem Giru pa je kar šest dni nosil rožnato majico vodilnega in v njej zmagal na etapi na Monte Cassinu. Odnehal je zaradi padca. V Sloveniji se je pojavil v zadnjem trenutku brez napovedi ekipe Orica GreenEdge. Startal je na začetku startne liste, dosegel deset sekund slabši čas kot lani njegov moštveni kolega Svein Tuft, ki se letos ni odločil za prihod v Slovenijo, potem pa skoraj dve uri čakal na prestolu na razplet. Vmes je nestrpno pogledoval na zastave na ljubljanskem gradu. Veter je za kolesarje na kronometru kot veter za mornarje. Ko je bil Koren v cilju, si je oddahnil. »Da bom zmagal, nisem pričakoval. V Slovenijo sem prišel z višinskih priprav v Livignu, ki je bil priprava za francoski Tour. V ta sklop sodi tudi moj nastop na tej dirki,« je razlagal, preden je, vajen rožnate, oblekel rumeno majico. Miha Peterlin, maser in deklica za vse v avstralski profesionalni ekipi, je razkril, da je na pripravah obračal rekordne vate moči. Matthews slovi kot zelo vsestranski kolesar, v sprinterskih zaključkih je hiter kot Luka Mezgec, vrhunsko pa se pelje tudi na klanec in zato se pred nadaljevanjem že poraja vprašanje, kje proti Trem kraljem, če sploh, ga bodo tekmeci slekli. Odlična hribolazca Diego Ulissi (Lampre) in Tiago Machado (NetApp) sta zaostala za devet oziroma deset sekund, za Korenom štiri in pet sekund. Obeta se zelo zanimivo nadaljevanje.

Poleg Klemena Štimulaka in Blaža Jarca, specialistov, ki sta dosegla 13. in 16. čas, je hribolazce zanimal predvsem zaostanek. »Bolje ne bi zmogel odpeljati. To je trasa za vzdržljive sprinterje in hitre kronometriste. Da sem trideset sekund za Ulissijem, Korenom, Machadom, me ni presenetilo,« je trezno o svojem desetem nastopu razmišljal Jure Golčer, ki je uvodnih devet kilometrov opravil 42 sekund skromneje kot Matthews. V istem paketu od 37 do 46 sekund zaostanka pa so končali tudi Jan Polanc, dedek Vuelte Chris Horner, Radoslav Rogina, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Matej Mugerli, Borut Božič...

Za Radoslava Rogina, lanskega zmagovalca, je dan vožnje na čas najbolj neprijeten dan štiridnevne dirke. »Zadovoljen sem, da sem to dal skozi. Čas je podoben kot lani. Do konca je še daleč. Vse je še možno izboljšati,« napoveduje, a glede na rezultat prvega dne in vrstni red Matthews-Koren-Ulissi je nedvoumen: »Ulissi je, če bo resno dirkal, neulovljiv. Lahko napovem, da bo on zmagovalec.«

Današnja druga etapa slovenskega Toura bo namenjena hitrim hribolazcem. Ključen del med Ribnico in Kočevjem (trasa naredi ovinek na Bloke in Belo krajino ob Kolpo) bo vzpon iz Osilnice na Strmo reber (9 km, 750 m višinske razlike), gorski cilj pa je 38 kilometrov oddaljen od cilja v Kočevju. Najboljši hribolazci prednosti ne bodo zmogli uveljaviti, se bodo pa sestavile skupine najboljših, ključni pa bosta številnost in moč ekip. Med kandidati za etapno zmago so Grega Bole (Vini Fantini), Matej Mugerli (Adria), Luka Pibernik (Radenska) in seveda Borut Božič, ki je ljubljanski kronometer odpeljal zelo solidno. »Če ne bi bil dober, ne bi prišel na dirko,« je pripomnil. »Za kolesarja mojega kova je bilo preveč ravnih odsekov in premalo ovinkov. Danes pa bomo videli, kako se bo dalo priti čez tisto Strmo reber nad Kolpo. Pričakujem, da več kot štirideset kolesarjev skupaj ne bo pripeljalo v Kočevje,« je razmišljal Idrijčan.

Za Grega Boleta je dirka Po Sloveniji le nova priložnost, da še enkrat, po desetih uvrstitvah med najboljše tri v sezoni, pokaže, da je neupravičeno ostal zunaj ekip WorldToura. Na vseh etapnih dirkah (Ardennes, Szlakiem Grodow, Po Japonski, Po Koreji), na katerih je sodeloval v dresu Vini Fantini, je dosegel po eno etapno zmago in vozil majico vodilnega. »Forma je sicer v redu, vprašanje pa je, kako se mi bo uspelo prilagoditi po vrnitvi iz Azije. Vse bo odvisno od počutja, kako se bodo noge zavrtele,« pravi Bole, včeraj 24., ki se v tej konkurenci na pomoč ekipe ne bo mogel zanašati. Prvi dan je bil jasen dokaz, da bodo ekipe WorldToura, GreenEdge, Lampre, Cannondale, gospodarile tudi po tej plati.