Poročali smo, da so trije od petih interventnih kardiologov izkoristili svojo zakonsko pravico in so zato, ker so starejši od 55 let, umaknili soglasje za stalno pripravljenost. Zaradi tega protestnega ukrepa, ki je posledica njihovega nezadovoljstva s plačilom za posege zunaj rednega delovnega časa, se bo konec meseca sesula 24-urna oskrba pacientov s srčnim infarktom. V preteklih dneh je potekal nov krog pogajanj med vodstvom UKC Maribor in sindikatom Fides. Ker dogovora ni, je Pivec včeraj javnosti poslal svoje pismo upornim kardiologom. Prosil jih je, naj še enkrat preučijo svoje stališče, in jih opomnil, kakšne posledice bi utrpela bolnišnica, če bi vsi starejši zdravniki odtegnili svoja soglasja za delo ponoči.

Pivec je še sporočil svoje zadovoljstvo, ker bo v kratkem kardiolog Samo Granda sklenil izobraževanje za te interventne posege, obenem je napovedal še zaposlitev dveh kardiologov, ki se bosta nemudoma odpravila na izobraževanje s področja interventne kardiologije.

»Pismo je višek sprenevedanja,« je ogorčen Vojko Kanič, predstojnik oddelka za kardiologijo in angiologijo. »Imeli smo leto in pol časa za pogovor, a direktor ni pokazal najmanjše pripravljenosti za dialog, njegov odnos je bil zmeraj avtokratski in podcenjujoč.« Po Kaničevih besedah ni res, da bo Granda lahko že v kratkem začel izvajati interventne posege, hitra zaposlitev dveh kardiologov pa tudi ni verjetna.