Pisatelj in likovnik Pavel Medvešček že od 50. let prejšnjega stoletja naprej preučuje in zapisuje ljudsko nesnovno dediščino, zlasti Goriške in Primorske; še posebej se posveča tistemu njenemu delu, ki je od konca 19. stoletja intenzivno in pospešeno izginjal, ker je bil povezan s posebnim načinom življenja in nazorov ljudi, ki so jih drugi imenovali staroverce. Gre za tamkajšnje prebivalce, ki so v prevladujoče krščanskem okolju ohranjali staro rodovno vero in s tem tudi drugačen odnos do transcendentnega.

Ob njegovih raziskavah je nastala tudi zbirka predmetov starovercev, ki jo bodo jutri ponudili na ogled na razstavi Staroverstvo in staroverci – etnološka zbirka Pavla Medveščka na gradu Kromberk. Postavitev, ki jo je zasnovala mag. Darja Skrt, obsega 257 predmetov, ki večinoma izvirajo iz srednje Soške doline, pa tudi s Čepovanskega, Cerkljanskega in z Brkinov. Najpomembnejša med njimi sta zagotovo kolimber in okarina, imenovana kabrca. Kolimber so voditeljeve insignije, s katerimi je zaprisegel vodja starovercev, kabrca pa je okarina trikotne oblike, ki naj bi bila edinstvena na svetu; Medvešček je na svojih poteh zasledil podatke o dveh kabrcah, mali kabrci in sončevi kabrci, pri čemer naj bi bila prva namenjena meditativni, druga pa obredni uporabi.

Ob razstavi bo izšel katalog z vsemi predmeti in njihovim podrobnejšim opisom, ki sta ga pripravila Medvešček in Skrtova, s fotografijami pa ga je opremil Radivoj Zavadlav. kul