Nekateri celo plavajo in se potapljajo

Martin Nyffeler z univerze v švicarskem Baslu in znanstvenik z avstralske univerze Bradley Pusey sta zbrala in dokumentirala številne primerke pajkov, ki lovijo in jedo ribe. Ugotovila sta, da se v naravi z manjšimi ribami prehranjujejo pajki iz kar petih različnih družin, še tri dodatne družine pa ribe lovijo v laboratorijskih pogojih.

Pajki, o katerih je govora, običajno živijo na robu plitvih sladkovodnih potokov, ribnikov in močvirij. Nekateri celo plavajo, se potapljajo in hodijo po vodni gladini. V večini pa jim plenjenje rib, ki so večje od njih, omogoča močan strup.

Najbolj pogosti v Severni Ameriki

Ribe, ki so jih ujeli opazovani pajki, so bile v povprečju dvakrat večje od svojih plenilcev. »Naši dokazi kažejo, da bi lahko bile ribe občasen plen pajkov, imajo pa velik pomen pri njihovi prehrani,« je pojasnil Nyffeler. O pajkih, ki jedo ribe, so do zdaj poročali z vseh celin z izjemo Antarktike. Večina je bila dokumentiranih v Severni Ameriki, zlasti v mokriščih Floride, kjer so manjše ribe pogost plen tamkajšnjih pajkov.

Da bi ujeli svoj plen, pajki običajno »zasidrajo« svoje zadnje noge na kamen ali rastlino, s sprednjimi pa počivajo na površini vode in tako čakajo v zasedi. Ribe nato izvlečejo na suho, nakar se začne proces hranjenja, ki običajno traja več ur.