»Osebno bi raje videl, da bi bilo bolj sproščeno, da me kot lanskega zmagovalca ne bi omenjali kot glavnega favorita, a breme pričakovanj moram nekako prenesti,« je 35-letni Rado Rogina, lanski zmagovalec kolesarske dirke Po Sloveniji, razmišljal po včerajšnjem zadnjem treningu pred 21. izvedbo. Z vožnjo na čas se bo začela danes po 18. uri na Kongresnem trgu. Ne glede na imenitno zasedbo zvenečih imen se Varaždinec v dresu moštva Adria Mobil vloge ne bo mogel otresti vsaj do sobote do cilja pri Treh Kraljih.

Dirka Po Sloveniji je znana po taktično zelo zaprtem, predvidljivem poteku, brez presenečenj. Po zgledu dirk WorldToura. V elitnih ekipah, letos jih po Sloveniji vozi enajst, skupni proračun sodelujočih ekip pa znaša okoli 120 milijonov evrov, je vse podrejeno profesionalnemu odnosu. To pomeni predvidljiv boj za skupno zmago. Najmočnejše ekipe zmorejo kontrolirati potek, o skupni zmagi odločajo najboljši posamezniki, v vožnji na čas in na klanec. V drugi etapi Ribnica–Kočevje je pričakovati sprint skupine okoli 30 kolesarjev, Novo mesto je rezervirano za sprint glavnine.

Čeprav je krog po Ljubljani dolg le 8,8 kilometra, bo za dobre hribolazce pomembna že vsaka sekunda. Tistim redkim, ki se jim bo uspelo pomešati med specialiste kratke vožnje na čas – znova gre pričakovati izstopanje zasedbe GreenEdge z lanskim zmagovalcem Svenom Tuftom in RusVelo, ki jih odlikujejo prvine z dirkališča – bodo v veliki prednosti. Predvidoma večjim kot lani pred Vršičem, ko je denimo Rado Rogina v Ljubljani zaostajal skoraj minuto za Tuftom, tudi 20 sekund za Janom Polancem, a vse nadoknadil.

Tisti, ki na Kongresnem trgu računa na bonus sekunde, v klanec pa je sposoben slediti ritmu najboljših, je zagotovo Kristijan Koren. »Ne skrivam ambicij. Računam, da lahko na začetku pridobim kakšno sekundo prednosti. Sicer bi meni bolj ugajalo, da bi bila trasa daljša od devetih kilometrov, a na Kriteriju Dauphine sem prvi dan v Lyonu na podobnem kronometru odpeljal dobro generalko. Tudi čez klance mi je šlo dobro, čeprav so me šefi malo 'bremzali'. Vse zaradi bližnjega francoskega Toura,« je samozavesten 27-letni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini.

Tako kot Jan Polanc je tudi on odšel na ogled cest na Pohorje. Ob močni zasedbi njegove ekipe Cannondale z Matejem Mohoričem in sprinterjem Vivivanijem je jasen znak ambicij. »Klanec na Pohorje mi je razkazal Mitja Mahorič (dvakratni zmagovalec Po Sloveniji, op. p). V spodnjem delu je strm, v zgornjem stopničast. Vendar sem na Dauphine vozil tudi bolj zahtevne. Druga plat je, kako ga je prevoziti po 190 kilometrih. Tudi s kolegom Carusom sem se že dogovoril, da mi bo v pomoč na klancih. Po letu dni odsotnosti se Cannondale, tudi z Matejem Mohoričem, želimo pokazati v lepi luči. Tudi zato, ker se v tujini o dirki veliko govori in prihajajo vsako leto boljše ekipe, dokaz dobre organizacije. Zame je največje zadovoljstvo in užitek dirkati doma. V Slovenijo ne prihajam zavirat. Dal si bom duška,« pravi Koren. Seveda želi prekiniti sušo UCI-zmag, ki traja že dve leti in dva dni, odkar je slavil na kronometru dirke Po Sloveniji prav v Ljubljani. Tedaj v daljši različici. Bil je tudi blizu skupni zmagi, a je na Soriški planini za las zamudil zavetrje Janija Brajkoviča.

»Menim, da kronometer v Ljubljani ne bo odločal o zmagovalcu dirke. Razlike na Pohorju bodo večje kot v Ljubljani,« pa meni poznavalec pohorskih cest 36-letni Jure Golčer, ki je zaradi zaključka na domačem terenu, prvič v njegovi dobi, še dodatno motiviran. »To bo dolga, težka etapa, do vznožja zaključnega vzpona je že prej proti Rogli in Tinjam kar nekaj klancev in malo ravnine. Vzpon do Treh Kraljev se sicer dvakrat malo poravna, a to je včasih še bolj brutalno, če omagaš,« izpostavi Golčer, ki za prvega favorita imenuje lanskega zmagovalca Radoslava Rogina. »Z njim sem bil prejšnji teden skupaj na treningu. Močan je. Sicer bo konkurenca izredno močna, s kolesarji, ki so krojili etape na Giru in Kriteriju Dauphine, a zame je še vedno favorit,« pravi Golčer, ki bo imel v sestavljeni ekipi pod imenom reprezentance Slovenije, prvotno namenjeni mladim kolesarjem Save, ob izkušenem Borutu Božiču tudi štajerska kolega Alda Ina Ilešiča in Gregorja Gazvodo, ki bo danes še posebno ponosen, da bo pred ljubljansko publiko odpeljal v majici državnega prvaka.

Rogina danes zanima le čim manjši zaostanek. »Kronometra sam ne maram, mi ne ustreza, a poskušal bom čim manj zaostati. Seveda za kolesarji mojega kova hribolazcev, ne specialisti. Kronometer letos lahko pomeni ogromno. Vzpon do Treh Kraljev dopušča kar veliko zavetrja in bomo lahko zelo skupaj. Dirka bo zanimiva. Prišlo je zelo veliko dobrih hribolazcev. Poleg imen iz WorldToura, kot so Horner, Ulissi, Macado, so po mojem še bolj nevarni tisti iz manjših ekip, ki so še bolj željni dokazovanja. Če se kolesarji najmočnejših ekip lahko izgovarjajo na trening za Tour ali italijansko državno prvenstvo, se drugi prav pred njimi želijo dokazati,« izpostavi izkušeni Rogina, ki je glede na pokazano na zadnjih dirkah ujel vrhunsko pripravljenost.