Svetovna banka je zaradi ostrih zimskih vremenskih razmer v ZDA in konflikta v Ukrajini letošnjo napoved za rast svetovnega gospodarstva znižala za 0,4 odstotne točke glede na januarsko napoved. Svetovna banka v junijski napovedi pričakuje 2,8-odstotno globalno rast, kar vseeno predstavlja višjo rast glede na lansko leto, ko se je svetovno gospodarstvo okrepilo za 2,4 odstotka. Poročilo o obetih za svetovno gospodarstvo navaja, da se bo gospodarska rast okrepila v večini razvitih držav, zlasti v ZDA in v območju evra. Rast razvitih ekonomij pa bo pozitivno vplivala tudi na gospodarsko okrevanje trgov v razvoju. Kljub temu je Svetovna banka pretekli teden znižala napoved gospodarske rasti tudi za države v razvoju. Tokratno znižanje v veliki meri odraža šibkost kitajskega gospodarstva, katerega rast se še vedno upočasnjuje. Kot kaže junijska napoved, bo rast v državah v razvoju že tretje leto zapored ostala pod petimi odstotki.

Maja so v ZDA zaznali 2,1-odstotno inflacijo na letni ravni in ob nadaljevanju upadanja brezposelnosti ter okrevanju potrošnika bodo tudi v prihodnje podjetja vse lažje prenašala višje cene vhodnih surovin na končnega potrošnika, kar bi se lahko v drugi polovici leta odrazilo v še nekoliko višji inflaciji. Slednje in vse nižja brezposelnost sta indikatorja, ki nakazujeta na nadaljnje zniževanje denarnih spodbud ameriškemu gospodarstvu predvsem v obliki dviga obrestnih mer s strani ameriške centralne banke FED. Sodeč po anketi, ki jo je med analitiki opravil Bloomberg, kaže, da bi do dviga referenčnih obrestnih mer v ZDA lahko prišlo hitreje, kot pričakujejo vlagatelji.

Med pomembnejšimi indikatorji ekonomske aktivnosti je tudi podatek o razpoloženju ameriških potrošnikov ki se je junija glede na indeks univerze Michigan malce poslabšalo, predvsem zaradi povišanih cen bencina in počasne rasti plač. Vrednost indeksa potrošniškega razpoloženja je junija znašala 81,2 točke, potem ko je bila maja pri 81,9 točke.