Skandinavski zdravniki poudarjajo, da si počitnice zaslužijo oziroma potrebujejo vsi. Kazensko odtegovanje počitnic zaradi šolskega neuspeha ni primerna oblika sankcij, saj z njo starši oziroma odrasli tlakujejo pot za neuspeh v naslednjem šolskem/študijskem letu.

Raziskave v prid dopustu

Najnovejše raziskave ameriških in kanadskih znanstvenikov pričajo, da sproščeno dopustovanje ugodno deluje na vse organe in organske sisteme. Počitnice zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, po ugotovitvah japonskih znanstvenikov pa pripomorejo tudi k dolgovečnosti. Človek, ki hoče biti uspešen in učinkovit pri delu, potrebuje počitek in prosti čas, ki ga preživi po svoje, v družbi, ki mu prija, in v okolju, ki mu je pogodu.

V devet let trajajoči raziskavi, pri kateri je sodelovalo 12.000 moških srednjih let, so znanstveniki ugotovili, da so moški, ki so si vsako leto privoščili dopust, znatno redkeje trpeli zaradi motenj in bolezni srca in ožilja, stopnja smrtnosti zaradi kardiovaskularnih zapletov pa je bila pri njih za 30 odstotkov nižja kot pri njihovih vrstnikih, ki so bili nenehno vpeti v običajni delovni ritem in si niso privoščili počitnic. Prav tako so počitnice nepogrešljive za hrbteničarje in za vse, ki imajo težave z gibalnim aparatom. Kanadski raziskovalci ugotavljajo, da je spočit, naspan, razbremenjen in dobro razpoložen človek bolj dovzeten za zdravo življenje in bolj naklonjen sprejemanju zdravih navad ter odpravljanju nezdravih razvad.

Raziskave pričajo, da človeka navdušujejo, osrečujejo in sproščajo že načrtovanje počitnic in priprave nanje – tovrstni vpliv je zaznaven že osem tednov pred odhodom na dopust. Zanimivo pa je tudi, da je obdobje odločanja za dopust in njegovo načrtovanje pogosto bolj prijetno in veselo kot dopustovanje samo. Zato psihologi priporočajo, naj bi se človek, kmalu po vrnitvi z dopusta v mislih že začel poigravati s prihodnjo počitniško avanturo.

Začnite že doma

Počitnice niso nujno drage, dolge in zahtevne. Na zdravje, počutje in razpoloženje ugodno deluje že sproščen (podaljšan) konec tedna ali prost dan v obdobju pospešenega delovnega utripa. Seveda pa še vedno velja priporočilo, naj poletne počitnice trajajo okrog tri tedne – prvi je namenjen potovanju, prilagajanju in vživljanju, drugi »popolnemu odklopu«, tretji pa predstavlja čas postopnega vračanja v delovno/študijsko realnost in običajne obveznosti.

Krajši dopust terja bolj načrten pristop in zavzete priprave, cenejši dopust pa pogosto več napora in energije. Če si boste letos privoščili manj dopusta kot običajno, poskrbite, da boste vse, kar je mogoče, opravili že doma. Že pred odhodom poskrbite za sprostitev in razbremenitev, začnite se (bolj) zdravo prehranjevati in več gibati, oddaljenost počitniškega cilja in potovanje prilagodite trajanju dopusta, pripravite si le stvari, ki jih boste na dopustu res potrebovali, in vzemite s seboj le tiste, ki bi jih sicer resnično pogrešali. man