V Poletno muzejsko noč boste lahko stopili z vodenim ogledom razstave mlajše generacije uspešnih hrvaških arhitektov Studio Up, se pogovarjali z udeleženci skupine Nanoturizem, ki se ukvarjajo s problematiko turizma pri 24. bienalu oblikovanja, ter v soju svetilk raziskovali Narodno in univerzitetno knjižnico arhitekta Plečnika. V temačne prostore knjižnice se bodo z baterijskimi svetilkami prvi podali otroci in družine, nato pa še drugi obiskovalci.

Vpogled v delo arhitekturnega biroja Studio Up

Razstava Discharge, ki bo v galeriji Dessa na ogled od 18. do 24. ure, predstavlja dela arhitekturnega biroja Studio Up, uspešnih hrvaških arhitektov mlajše generacije. Biro, ki sta ga leta 2003 ustanovila Lea Pelivan in Toma Plejić, se ukvarja s sodobno arhitekturo in urbanizmom. Lea in Toma sta leta 2009 prejela Mies van der Rohe Award – Emerging Architect, posebno priznanje za mlade arhitekte. Leta 2004 sta z »Ogrodjem«, leta 2010 pa s »plavajočim paviljonom« predstavljala hrvaško na beneškem arhitekturnem bienalu. Po razstavi bosta ob 19.30 obiskovalce vodili arhitektki Anja Planišček in Maja Ivanič.

NUK ponoči za otroke, družine in odrasle

Kdo ne pozna knjižnice mojstra Plečnika sredi ljubljanskega mestnega jedra? Ob 21. uri bodo otroci in družine lahko pokukali v zgodovino arhitekture in spoznavali arhitekturne elemente v soju baterijskih svetilk. Z vami bosta muzejski sodelavki Lucija Žižmund in Jana Furman. Vznemirljivo bo! Ob 22. in 23. uri pa bo stavbno zgodovino Narodne in univerzitetne knjižnice predstavila kustosinja v MAO Natalija Lapajne, iz knjige Architectura perennis pa bo bral Filip Samobor, študent dramske igre.

Za vse tri termine vodenih ogledov zbirajo prijave na elektronskem naslovu izobrazevanje@mao.si.