V anonimki je avtor vidnim Mariborčanom očital, da gre za osebe, »za katere so podani razlogi za sum, da so aktivno sodelovali pri organizaciji in poteku tako imenovanih mariborskih vstaj, katerih cilj je bil razširiti nasilje na celotno območje Slovenije z namenom nasilne odstavitve župana mestne občine Maribor Franca Kanglerja in predsednika vlade Janeza Janše«.

Med ovadenimi tudi Partljič in Godina

Med ovadenimi so bili tudi pisatelj Tone Partljič, predavatelja na Filozofski fakulteti v Mariboru Vesna Vuk Godina in Boris Vezjak, rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek, novinarja Jaša Lorenčič in Marko Pigac, nekdanji tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Bartolo Lampret in mariborski mestni svetnik Rok Peče.

Ovaditelji, šlo naj bi za družinske prijatelje priprtih po mariborski vstaji 3. decembra 2012, so anonimko poslali preiskovalni parlamentarni komisiji za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin v Sloveniji, opozicijski člani preiskovalne parlamentarne komisije Dragutin Mate (SDS), Franc Pukšič (SLS) in Matej Tonin (NSi) pa so na podlagi navedb v anonimki zahtevali, da ovadene zaslišijo kot priče pri razkrivanju ekstremizma na naših tleh.

Komisija je marca na zaslišanje dejansko povabila ovadene podpornike vstaj. Kot prvi in edini je pred njo sedel Tone Partljič, komisija pa je od nadaljnjih zaslišanj odstopila.

»V ravnanju ni zaznati znakov očitanega kaznivega dejanja«

Ovadbo je prejelo tudi mariborsko okrožno državno tožilstvo; pristojni državni tožilec je ovadbo zoper 16 oseb zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po prvem odstavku 297. člena kazenskega zakonika v prvi polovici maja zavrgel, so za Delo pojasnili na tožilstvu.

Državni tožilec se je tako odločil, ker »naznanjena dejanja niso kazniva dejanja, saj v ravnanju navedenih oseb ni zaznati znakov očitanega kaznivega dejanja«, je za Delo pojasnil vodja tožilstva Drago Šketa.

Ovadbo so v delu, ki se nanaša na Danijela Lorbeka, odstopili posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva, ki se ukvarja s pregonom oseb s policijskimi pooblastili. Tam so za Delo pojasnili, da so po proučitvi anonimne ovadbe zoper direktorja PU Maribor ugotovili, da ne vsebuje razlogov za sum, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.