Tiskovni predstavnik neodvisnih glasbenih založb je izpostavil, da Youtube dela »grozno napako na področju marketinga«. Spletno mesto pa vztraja, da bo glasbeni industriji prinesel nov val zaslužka. Vodja finančnega oddelka Robert Kyncl je sporočil, da bodo videe, če se ne bodo dogovorili drugače, »blokirali v roku nekaj dni«.

Tri velike glasbene založbe Universal, Sony in Warner so nove pogodbe že podpisale. Neodvisne pa trdijo, da so pogoji, navedeni v pogodbi, izredno neprijetni. Kitarist pri skupini Radiohead, ki vodi lastno založbo, Ed O'Brien, je Google obtožil, da si s »polaganjem rok« želi izboriti nižje honorarje. »Youtube smo poskušali prepričati, kako pomembne so neodvisne založbe in zakaj jih je nujno ceniti,« je za BBC pojasnila Alison Wenham, ki vodi globalni forum Worldwide Independent Network.

»Če ne bo dostopa do neodvisnih glasbenikov, je Youtube namenjen k propadu. Velika večina neodvisnih založb po svetu je izredno razočarana nad pomanjkanjem spoštovanja in razumevanja s strani Youtuba,« je še dodala.

Predstavniki Youtuba so za BBC pojasnili, da njihov cilj ostaja ponujati odlično glasbeno izkušnjo, tako za uporabnike kot ustvarjalce, hkrati pa želijo poskrbeti, da bo glasbena industrija našla nor vir zaslužka.