»Na nekaterih področjih promociji dirke Po Sloveniji letos nismo posvečali toliko pozornosti, saj se mi zdi, da je za ljubitelje kolesarstva in športa udeležba vrhunskih ekip z zvezdniškimi imeni z večino vseh najboljših slovenskih kolesarjev dovolj veliko zagotovilo, da bo 21. izvedba zelo zanimiva in tudi odmevna,« pravi dolgoletni direktor dirke Bogdan Fink.

Od četrtka, ko se največji slovenski kolesarski spektakel začne z 8,8 kilometra dolgo vožnjo na čas po ljubljanskih ulicah, z notranjsko razgibano etapo Ribnica–Kočevje (160 km) v petek, sobotno kraljevsko gorsko etapo od Rogaške Slatine do Treh Kraljev na Pohorju (192 km) in zadnjo nedeljsko sprintersko etapo Škofja Loka–Novo mesto (153 km), bo slovenski tour poleg dirke Po Švici (WT) najbolj odmevna dirka v Evropi. Desetič sodi v prvo kategorijo UCI.

Na startu 518 kilometrov dolge dirke bo imenitna zasedba. Izmed povabljenih 17 profesionalnih ekip in z reprezentanco Slovenije kar enajst ekip sodi med 33 najvišje uvrščenih na svetovni lestvici. Med njimi tudi GreenEdge, Katjuša, Lampre in Cannondale iz elitnega razreda WT. Med najbolj znanimi so Kanadčan Svein Tuft, prvi nosilec rožnate majice na letošnjem italijanskem Giru (tudi lanski zmagovalec uvodnega ljubljanskega kronometra), zmagovalci etap Gora Enrico Bataglin, Stefano Pirazzi in Diego Ulissi, ki je kot 18. s svetovne lestvice najvišje uvrščeni kolesar. Po tem kriteriju mu sledita Belgijec Tom Van Asbroeck (Vlaaanderen) in Portugalec Tiago Machado (NetApp), kolega našega Blaža Jarca.

Kolesar z najbolj imenitno zgodovino je zagotovo Chris Horner (Lampre), 42-letni ameriški dedek, ki je lani slavil skupno zmago na španski Vuelti. S tem Horner izpopolnjuje trojček nastopov zmagovalcev vseh treh največjih dirk (Garzelli, Sastre). Horner je po hudem padcu spomladi komaj preživel, po okrevanju pa izbral Slovenijo za pripravo na francoski Tour. Slovensko štiridnevno, sicer zelo kompleksno in raznoliko preizkušnjo s kronometrom, gorsko etapo in sprinterskimi etapami zadnja leta s tem namenom izbira vse več kolesarjev.

Med Slovenci letos to velja za Kristijana Korena, ki bo eden od najbolj udarnih od kar 29 slovenskih kolesarjev, ki bodo letos nastopili. O njegovi vlogi tihega favorita mimogrede le toliko, da je v nedeljo v odločilni gorski etapi Kriterija Dauphine v Franciji osvojil 12. mesto tik za Contadorjem in pred Nibalijem. Ob tem je ob zadnjem sodelovanju na dirki Po Sloveniji 2012 zmagal v vožnji na čas v Ljubljani.

Slovenska udeležba je letos rekordna. Zanimivo, da so zbrani v osmih ekipah, kar je tudi svojevrsten dosežek direktorja Finka. Koren bo ob svetovnem prvaku Mateju Mohoriču vodil zasedbo Cannondale. Jan Polanc (Lampre) bo ob Hornerju in Ulissiju z izkušnjami z Gira skušal ubraniti sloves lani drugouvrščenega. Borut Božič, med slovenskimi udeleženci najvišje uvrščeni na svetovni lestvici, je kar sam prosil za mesto v reprezentanci Slovenije. »Ker po Giru nisem imel dirk z Astano, sem po prvi zavrnitvi sprejel povabilo. Vesel sem, da so me vzeli medse. Glavni razlogi so, da bi bil z dolgim odmorom kasneje na dirkah nekonkurenčen. Jasno je, da ne prihajam le sodelovat. Za Slovenijo sem zelo motiviran in to velja za vse ostale. To je največja dirka za nas Slovence. Še bolj kot Giro za Italijane,« pravi izkušeni Idrijec. Božič sodi ob Korenu, Gregu Bolu, ki prihaja kot izstopajoči mož ekipe Vini Fantini, in Juretu Golčerju (reprezentanca) med tisto četverico Slovencev, ki so se v zadnjem desetletju dirke veselili etapne zmage.

Jure Golčer tudi skupne pred osmimi leti na Krvavcu. Mariborčan je najuspešnejši kolesar v vsej zgodovini dirke, ki mu še kako prija, da je zaključek nemara odločilne etape s ciljem pri Treh kraljih po dolge pol ure dolgem vzponu 1189 metrov visoko na njegovem štajerskem Pohorju. Pravijo, da je letos v tako dobri formi, da bo v ožjem krogu favoritov za zmago. To brani Radoslav Rogina, ki jo je lani dosegel na Vršiču z briljantno Erženovo ekipno taktiko celotne zasedbe Adria Mobil.

Prav novomeška zasedba, sicer 50. na svetovni lestvici CQ, je lani slavila tudi v ekipni razvrstitvi in bo tudi letos z udarnimi možmi Matejem Mugerlijem, Kristijanom Fajtom, Klemenom Štimulakom in nekdanjim smučarskim skakalcem Primožem Rogličem poskušala ubraniti sloves ene najboljših nizkoproračunskih ekip. Varaždinec, ki ga imajo kot dolgoletnega člana slovenskih klubov za našega, je vrhunsko pripravljenost dokazal tudi v nedeljo z zmago na avstrijski mednarodni VN Judendorfa. Lani je bil na avstrijskem štajerskem drugi. Po uspehih najbolj skromna ekipa slovenskega Toura je Radenska, a imajo tehtno opravičilo. Zasedba Marka Polanca je daleč najmlajša, a z Lukom Pibernikom, aktualni državnim prvakom ter upoma Žigom Ručigajem in Rokom Korošcem se bodo med starejšimi levi poskušali pokazati z borbenostjo in srčnostjo ter lovom na belo majico mladega kolesarja.