Med reprezentanti se je znova znašel skakalec ob palici Andrej Poljanec, ki je lani zavrnil povabilo v ekipo, saj ni bil zadovoljen s podporo AZS. »Poljanec je menil, da bi si zaslužil boljšo podporo zveze, naša pravila pa so bila drugačna. To je bila njegova legitimna pravica. V letošnji sezoni izmed vseh slovenskih skakalcev ob palici skače najbolj konstantno, zato smo se odločili, da ga povabimo v Talin,« je razložil Martin Steiner. Pri palici v oči bode predvsem dejstvo, da se v reprezentanco znova ni uvrstil Robert Renner, ki bi lahko svojo obetavnost potrdil vsaj s preskočenimi 535 cm, kolikor bi mu zadostovalo za uvrstitev v slovensko reprezentanco.

Skakalec v višino Rožle Prezelj, član najbolje plačane selekcije AZS, je v tej sezoni padel tako nizko, da bo v Talin odpotoval s preskočenimi 205 cm, kar je podpovprečen rezultat. Kranjčan za več kot 20 odstotkov zaostaja za višinami, ki jih v tej sezoni dosegajo najboljši skakalci na svetu. Kranjčanu je vstopnico zagotovil strokovni svet, saj je ocenil, da bo doma ostal Jure Trupej, ki je bil v tej sezoni precej višje. »Prevladalo je mnenje, da je Prezelj kot izkušen tekmovalec sposoben v mednarodni konkurenci skočiti bolje. Kljub temu smo se odločili, da Trupeja povabimo v Talin, da si pridobi izkušnje z mednarodnega tekmovanja. Verjamem, da mu bodo v naslednjih letih koristile. Trupej se je z odločitvijo strinjal in jo sprejel,« je pojasnil Steiner.

»Kdo so glavni upi Slovenije v Talinu, se ve. To so atleti, ki v tej sezoni dosegajo vidne rezultate na mednarodni sceni. Od mladih tekmovalcev bosta lahko vnovič nase opozorila Žan Rudolf in Maruša Mišmaš. Veliko, verjetno celo največ, pa bo odvisno od tako imenovanih pobiralcev točk. Da bodo atleti, od katerih se ne pričakujejo vrhunski dosežki, prinašali Sloveniji točke. Da jim bodo denimo z odličnim finišem priborili pet namesto tri ali tri namesto ene. V tem primeru se ne bojim, da bomo obstali v prvi evropski ligi,« je prepričan Steiner, ki se bo v teh dneh lotil tudi podrobne analize tekmecev.

Ob koncu je Steiner povedal, da so zaradi drugih pomembnih vrhuncev v tej sezoni ugodili prošnjam nekaterih atletov, da se v Talinu ne bi preveč iztrošili. Kljub temu ni šlo brez dvojnega sporeda nekaterih atletov. Med najbolj obremenjenimi bosta izkušena Sonja Roman, ki bo tekmovala na 800 in 5000 m, ter Maruša Mišmaš (na 1500 m in 3000 m zapreke). Slednja je bila hit lanskega Kaunasa, ki ga bodo morali slovenski atleti v naslednjih dneh še večkrat podoživeti, da se bodo iz bližnjega Talina vrnili nasmejani.