In sploh je nogomet poln čudežev.

13. junij, Salvador – Španci favoriti, Nizozemci osmoljenci zadnjega svetovnega prvenstva. Napovedi se blago nagibajo v prid branilcev naslova, spet drugi so prepričani o koncu vladavine Špancev. Srčna želja tulipanov zadostuje za prvega od prvenstvenih spektaklov, visok poraz Španije s 5 proti 1.

14. junij, Fortaleza – Urugvajci v tekmo proti Kostariki stopajo kot favoriti, a vse, kar si priigrajo, je uspešno izvedena enajstmetrovka. Kostaričani jim v drugem polčasu nasujejo tri gole. Srednja Amerika ima novega favorita!

18. junij, Rio de Janeiro – Špancem pet dni od poraza z Nizozemsko ne zadostuje za psihološko okrevanje. Čile poskrbi za popolno senzacijo, ko šestkrat napolni mrežo furije in potrdi nakazano formo s spopada z Avstralci.

19. junij, Sao Paulo – Po debaklu proti Italiji so Angleži še naprej tarča posmeha na Otoku. A kljub dvema zgrešenima goloma Rooneya, »trije levi« s prvenstva izločijo Urugvajce. Dva mojstrska gola Suareza ne zadostujeta za navezo Sturridge-Sterling. Selektor Roy Hodgson si med praznovanjem zadetkov izpahne kolk.

20. junij, Recife – Kostarika zlomi še Italijane. Brezhibne podaje Pirla in dva Balotellijeva gola ne zadostujejo za mlado moštvo, ki se mu na stavnicah dvigajo kvote.

21. junij, Fortaleza / Cuiaba – Za novo prvenstveno presenečenje poskrbi Gana, ki pripravi zasedo Nemcem. Srčna igra Afričanov očara gledalce po vsem svetu, kljub bolečemu porazu se jim prikloni tudi Joachim Löw. Bosna in Hercegovina se dve uri kasneje po zmajevski borbi otrese pritiska Nigerijcev in z zmago ostaja med kandidatkami za osmino finala.

23. junij, Brasilia – Šok, grozota! Brazilci klonejo pred Kamerunci, ki ponovijo zmagoviti scenarij iz leta 1990. Po tretjem golu reprezentanca zapleše okoli kotne zastavice v poklon Rogerju Milli. Brazilija trepeta. Slabše popotnice pred nadaljevanjem prvenstva si carioce ne bi mogle zamisliti.

26. junij, Brasilia – Gana izloči Portugalsko. Cristiano Ronaldo z dvema goloma Portugalce ponese v višave, a v zadnjih 15 minutah Gana nastrelja dva gola in si v predzadnji minuti podaljška priigra enajstmetrovko. Ronaldo si obrije glavo in sname bižuterijo.

28. junij, Belo Horizonte – Braziliji se spet odpre. S petimi goli proti Nizozemski postane prva četrtfinalistka in odpravi vse dvome o svoji kakovosti. Van Persieju ne pomaga niti lob z glavo z razdalje 18 metrov, ki obvelja za najlepši zadetek prvenstva.

1. julij, Sao Paulo – Bosna in Hercegovina po presenetljivi zmagi nad Iranom in uvrstitvi v osmino finala izloči favorizirane Francoze, ki kljub agresivni igri ne zmorejo slediti izvirnosti v vezni vrsti in domiselnim napadalcem, ki si do konca prvega polčasa priigrajo prednost treh golov. Benzema izgubi živce in Džekota udari z glavo v prsi.

4. julij, Rio de Janeiro – Argentina v četrtfinalu kloni pred Nemci. Večer je v znamenju razdiralne trojke: Khedira, Özil, Schürrle. Ta noč ni Messijev dan.

5. julij, Salvador / Brasilia – Kostarika konča vladavino Čila. Z vsako tekmo stopnjuje formo in uteleša idejo lepote nogometne igre. Bosna se v četrtfinalu spopade s favorizirano in na prvenstvu odlično Belgijo. Po izenačenem rezultatu odločijo enajstmetrovke. Senzacija! Bosna je spet na prvih straneh resnih časopisov.

8. julij, Belo Horizonte – Klasični prvenstveni derbi Brazilija : Nemčija pred zaslone prikuje pol sveta. Brazilci igrajo kot leta 1994, hitro, eksplozivno, inteligentno, duhovito. Nemci kot običajno ne razumejo šale. Lahko Brazilce sploh še kaj ustavi?

9. julij, Sao Paulo – Dvoboj novih nogometnih velesil, Kostarike in Bosne. Bosna se kot poplava razliva po igrišču ter kaže pravi nogometni eros in moštvenega duha. Džeko zabije svoj 7. gol na prvenstvu ter postane najdražji igralec na svetu. Bosno zajame evforija, vse tegobe so pozabljene.

13. julij, Rio de Janeiro – Bosna in Hercegovina v zgodovinskem finalu zaigra proti Braziliji. Po zgrešenih enajstmetrovkah na obeh straneh, tekmo odloči avtogol Neymarja. Vratar žogo za las prestreže, tehnologija golove črte dahne – gol. Dvom, ali je gol res bil, ostaja. Deželo po drugem maracanazu zajameta obup in gospodarska recesija. Junaki prvenstva Džeko, Ibišević, Pjanić, Begović, Misimović dobijo kipe v Zenici, Sarajevu in Banjaluki.

13. julij, Ljubljana – Slovenska politična elita ponovno porazi svoje državljane z golom med vratarjevimi nogami. Elita igra na stare trike, nasprotnik igre ni pripravljen vzeti v svoje roke. Elita se razigra, narekuje tempo, zvezdniki solirajo in preigravajo kot za šalo. A najhuje – ljudstvo je brez idej, igra brezvoljno in dolgočasno. Predvsem pa ljudstvo nima prave želje. Brez želje v nogometu ne gre.

Razen tega je bilo poletje samih čudežev in vse je bilo mogoče.