Zdi se mu pomenljivo, da bo "na enem majhnem festivalu" prikazanih kar osem dokumentarcev na temo vode, kar pomeni, da to vprašanje vse bolj prihaja v ospredje zavesti vsakega posameznika. Ker je, kot je pojasnil, 31 let živel na farmi, razume odgovornost o tem, kaj pomeni biti obkrožen z vodo. Prav zato mu je ta tematika zelo blizu. Poleg tega se mu zdi zanimivo, da je toliko filmskih ustvarjalcev posnelo film o eni sami temi. "To je zelo nenavadno, zelo alarmantno," je prepričan igralec irsko-italijanskih korenin.

Vsak posameznik bi se po njegovem mnenju moral zavedati, od kod voda prihaja, kajti onesnaženje preplavlja svet, veliko je zlorab vode v najbolj sofisticiranih skupnostih po vsem planetu, kar je težko razumeti. "Sam sem potoval po vsem svetu, imel sem srečo, da sem živel v mnogih lepih krajih, toda povsod sem videl zlorabljanje vode. Nihče ni izrecno kriv za to, toda morali bi spoznati, da je to danost, danost od nekdaj, in da mnoge skupnosti na svetu zaznamujejo vprašanja, ki so neposredno povezana z vodo. Naša glavna skrb je, da ohranjamo ta vir, kajti voda je resnično motor našega življenja," pravi Assante.

Na vprašanje, ali vlade storijo dovolj v tej smeri, Assante odgovarja: "To je zanimivo vprašanje. Vlade so običajno bolj zaskrbljene zaradi drugih stvari, toda voda je dejansko bolj pomembna od nafte, tako preprosto je to. Če pomislite: voda je potencialno naslednja globalna vojna, zato je občutljiva tema za vlade, da bi razmišljale o njej. Vendar bi morale razmišljati."

Festival na Bledu ima po njegovi oceni perspektivo. "Da en festival opozori na vodo in da kar osem filmov govori o tem, je briljantna poroka dveh idej," trdi igralec in napoveduje, da bo "postal magnet za zavest o tej temi" ter da bo privabil ustvarjalce z vsega sveta, ki bodo svoje filme o vodi želeli pokazati prav v tem slovenskem kraju.

"Vizija festivala je zelo pametna. Filmski festivali po vsem svetu vznikajo zato, da dvigujejo zavest ljudi. Zanj potrebuješ infrastrukturo, sponzorstvo in prostor. Če imaš možnost namestiti obiskovalce in si to lahko privoščiš v teh kriznih časih, je blagoslov. Na Bledu imate odlično lokacijo za festival, o tem ni dvoma. V prihodnje boste zelo hitro našli ljudi, ki bodo prihajali sem," je še dejal za STA in izrazil upanje, da se vrne prihodnje leto.

Assante je član častnega odbora festivala, ki se bo začel nocoj in bo do sobote predstavil osem dokumentarnih in osem novih, neodvisnih celovečernih filmov. Preden se je začel preživljati kot igralec, se je posvečal glasbi. Na filmskem platnu je upodobil Nietzscheja, bil je Napoleon v TV seriji Napoleon and Josephine, mnogi se ga spomnijo po filmu The Mambo Kings, v katerem je nastopil skupaj z Antoniom Banderasom. Igral je tudi v gangsterskih filmih.

Popoldne je bil Assante tudi prvi gost Pogovora z razgledom ob robu blejskega festivala. Svoja razmišljanja o festivalski tematiki in igralstvu nasploh je z občinstvom delil na Blejskem gradu, kjer je izrecno poudaril dejstvo, da zaradi kontaminirane vode vsak dan umre do šest otrok. "To bi nas moralo vse skrbeti," je dejal. Po njegovem mnenju smo danes preplavljeni s številnimi informacijami, ki za družbo kot celoto niso potrebne, zato je festival, kot je blejski, dobrodošel, da opozori na vodo in na naše preživetje.

Kot igralec ima rad zgodbe in literaturo, njegovi igralski metodi pa sta čas in opazovanje sveta okrog sebe. Pri mlajših kolegih namreč opaža, da si ne vzamejo časa, da bi "odkrili stvari v sebi". Kajti vsa umetnost, kot je prepričan, izhaja iz naše intimnosti, našega notranjega življenja.