Blagajne turistično-žičničarskega podjetja so spet prazne, denarja za plače ni, lastnica slaba banka pa se ne more odločiti, ali bi podjetje prodala ali bi ga raje pustila propasti. V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so celo tako brezbrižni, da doslej niti svojega formalnega lastništva niso registrirali.

V mariborskem županstvu Andreja Fištravca si že več kot mesec dni prizadevajo, da bi Športni center Pohorje prišel pod občinsko okrilje, za kar so bili pripravljeni odšteti deset milijonov evrov. Odkup podjetja bi bil namreč cenejši od stečaja, v katerem bi na lokalno skupnost padla poroštvena obveza za vrnitev več kot osem milijonov evrov bančnih posojil in pet milijonov evrov evropskih sredstev, ki jih je Športni center Pohorje namenil za gradnjo nove Pohorske vzpenjače.

Da bi Športni center Pohorje ostal pri življenju, se je občina dejavno vključila v zagotovitev denarja za izplačilo marčevskih plač 106 zaposlenim, s tem ko je prejšnji mesec predčasno izplačala Športnemu centru Pohorje subvencijo za izvajanje žičniških prevozov, vodstva javnih podjetij pa je Fištravec pregovoril v sklenitev sponzorskih in donatorskih pogodb z izgubarskim podjetjem.

V mesecu osorej bi moralo podjetje samo prislužiti denar za plače z rednim poslovanjem, kar pa mu ni uspelo tudi zato, ker so dobavitelji sprožili več izvršb in blokirali transakcijske račune, Elektro Maribor jim je celo za en dan izklopil elektriko. Na četrtkovem zboru delavcev so zaposleni, ki so doslej prejeli 250 evrov akontacije aprilske plače, postavili vodstvu ultimat: v ponedeljek morajo prejeti celotno plačo ali pa bodo samoiniciativno terjali stečaj delodajalca, ki je že leto dni v postopku prisilne poravnave.

V petek izredna seja mestnega sveta

Župan je zaposlene prosil za še nekaj potrpljenja, njegovi svetovalci pa so iskali nov protistečajni scenarij. Na mizi se je znašel predlog, da bi Pohorsko vzpenjačo prevzel mestni avtobusni prevoznik Marprom, za kar pa bi občina potrebovala predhodno soglasje ministrstva za gospodarstvo in sklep mestnega sveta. Izredna seja bo predvidoma v petek.

Zaposleni včeraj niso dočakali izplačila plač. Na popoldanskem sestanku so od vodstva in županstva slišali napoved, da bodo aprilske in majske plače prejeli prihodnji teden. Predlagali so celo, da bi jim do takrat na pomoč priskočil center za socialno delo, ki bi jim razdelil bone za hrano in prevzel plačilo položnic. Nataša Šeneker, predstavnica zaposlenih v podjetju, je povedala, da zaposleni nad takšno pomočjo niso navdušeni, ker hočejo prejeti denar, zahtevali so tudi pisno zagotovilo o izplačilu plač. Ali bodo potrpeli še teden dni, se bodo odločili danes.

Vodstvo Športnega centra Pohorje je DUTB že večkrat pozvalo k večmilijonski dokapitalizaciji podjetja, a so v Ljubljani doslej vztrajno zavračali kakršno koli finančno vlaganje, češ da je nezadostno argumentirano. V vodstvu slabe banke so namreč prepričani, da Športni center Pohorje doslej ni podal ustreznih pojasnil, iz katerih bi lahko upravičeno sklepali, da bi dokapitalizacija družbo dolgoročno rešila iz že dlje časa trajajočih kritičnih razmer.

DUTB smo vprašali, ali je uprava sprejela kakršne koli odločitve v zvezi z nadaljnjo usodo Športnega centra Pohorje. Kakopak nas je zanimalo tudi to, zakaj se še zmeraj ni uspela vpisati kot formalna lastnica družbe. »Dogovori še potekajo, zato v tej fazi podrobnosti ne moremo komentirati. Ko bo znanih več informacij, vas bomo obvestili,« so nam odgovorili iz službe za korporativno komuniciranje DUTB.