Prvi dan festivala bodo na svoj račun prišli ljubitelji čipk. Predstavili bomo priročnik za učenje klekljanja »Idrijska čipka – ozki ris«. Dogodku bo sledila otvoritev razstav na gradu Gewerkenegg in otvoritvena slovesnost »Čipka je potovanje – v svet in spet k sebi« na Mestnem trgu. Nastopili bodo pianist Armin Ćoralić, violinist Erin Ćoralić ter vokalna skupina Radost Godovič, ki je nosilka številnih mednarodnih nagrad in priznanj. Večerni program bo povezoval Vid Valič.

Od delavnice klekljanja do iskanja zaklada

Soboto bodo zaznamovali številni dogodki že v dopoldanskih urah, začelo pa se bo z delavnico klekljanja za odrasle. Vsem, ki bi se radi opremili s klekljarskimi pripomočki, nakupovali izdelke različne umetnostne obrti in okušali idrijsko kulinariko, priporočamo obisk stojnic, ki bodo letos postavljene na ulicah Idrije.

Novost letošnjega festivala bo dogodek za športnike in vse, ki se radi rekreirajo, saj bo potekal 1. rekreativni tek za »Zlat klikl«. Družine se lahko med festivalskim vikendom odpravijo na iskanje Perkmandlčkovega zaklada v Antonijevem rovu. Otroci in odrasli bodo pod vodstvom TeJani in Tomaža Škvarča Lisjaka čipko ponesli v svet kulinarike. Na delavnicah bodo pripravljali »čipkaste sladice«.

Kuharji iz Hotela Jožef bodo obiskovalce naučili izdelovati idrijske žlikrofe, ki jih bodo lahko ti tudi poskusili. V sklopu Geoparka Idrija bodo pripravljene delavnice za otroke, v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija pa bodo otroci lahko prisluhnili posebni pravljici, ustvarjali in prebirali knjige v ustvarjalnem kotičku.

Na Mestnem trgu bodo poglede pritegnile poslikave čipk na ženskih telesih, pod večer pa zanimive kreacije in čipkasti dodatki na modnem dogodku, ki ga organizator pripravlja z modno agencijo Vulcano Models. Za sobotno večerno zabavo bodo poskrbeli Nina Pušlar, Tony Cetinski in Dj Yoco.

Podelitev priznanj in klekljarskih certifikatov

V nedeljo bodo na ogled postavljeni izdelki likovnega natečaja, na katerem so sodelovali predšolski in šolski otroci, ter kreacije modnih trendov mladih ustvarjalcev modnega dogodka. Vse, ki ne obvladajo veščin klekljanja, vabimo na družabno tekmovanje, na katerem se bodo lahko preizkusili v sestavljanju »megačipke«. Tekmovanje iz znanja klekljanja bo potekalo že v dopoldanskem času, popoldne pa bo potekala podelitev priznanj, klekljarskih certifikatov in razglasitev najboljših udeležencev državnega tekmovanja v klekljanju.

Obiskovalce vabimo tudi na zanimivo projekcijo fotografij mesta Idrija, ki so jo pripravili učenci idrijske osnovne šole, in na razstavo maket in fotografij idrijske dediščine avtorja Davida Ogriča. Na Trgu sv. Ahacija bodo za veselo ozračje in druženje poskrbeli člani turističnih društev TD Reka, TD Šebrelje, TD Idrijske Krnice in TKD Kanomlja. Njihov nastop bo združeval glasbo, pesmi, legende in zgodbice, ki so nastale v krajih, v katerih delujejo. Že v zgodnjih popoldanskih urah bo nastopila skupina Malibu, s katero se bomo lahko veselili in ob njenih zvokih plesali vse do poznih ur ter se poslovili od 33. festivala idrijske čipke.

V Idriji, slovenski prestolnici čipke, ohranjamo tradicijo ročno klekljane idrijske čipke s Festivalom idrijske čipke. Več informacij: TIC Idrija, tel. 05/37 43 916 in www.festivalidrijskecipke.si.

Tadeja Bezeljak, Center za idrijsko dediščino