Britanski raziskovalci, ki so podatke o samomorih objavili v reviji British Journal of Psychiatry, so poudarili pomen dobrih in učinkovitih služb za duševno zdravje. Iz podatkov je razvidno, da je število samomorov v Evropi padalo do leta 2007. Dve leti kasneje jih je bilo 6,5 odstotka več, do leta 2011 pa je raven ostala enaka.

Tudi v Kanadi je število samomor sprva padalo, ob nastopu recesije leta 2008 pa so jih zabeležili kar 240 več. V Združenih državah Amerike je bilo samomorov 4750 več. Najpogostejši sprožilci za tako tragično odločitev pa so bili zaseg nepremičnine, izguba službe in nezmožnost odplačevanja dolga.

»Veliko dokazov je, ki kažejo, da je recesija povečala število samomorov. A to se ni zgodilo povsod. V Avstriji, na Švedskem in na Finskem niso zabeležili več samomorov, kar pomeni, da je politika izredno pomembna. Vse omenjene države investirajo v sheme, ki brezposelnim ljudem pomagajo čim prej priti do novih služb. Vključeni so v dodatno izobraževanje, svetovanje in dobivajo celo subvencionirane plače,« je pojasnil dr. Aaron Reeves z univerze v Oxfordu. »V času recesije je vedno treba sprejeti težke odločitve, a vlade bi pri tem morale ponujati pomoč in zaščito za najbolj občutljive skupine,« je še dodal.