Prireditev na obali našega malega morja je privabila veliko količino predvsem italijanskih gostov, ki jim stotak, ki so ga morali odšteti za zabavo ni bil velik problem, od naših pa je bilo ob kopici novinarjev opaziti tudi tako vplivne možakarje, kot je notranji minister Gregor Virant z družbo.

Za našo kulinarično deželo je bila prireditev pomembna, ker so v Portorožu v obliki knjižice predstavili tudi prvi slovenski vodič mednarodne kulinarične organizacije mladih kuharjev in lastnikov restavracij Jeunes Restaurateurs d'Europe. V vodiču so podatki o ducatu naših restavracij s pripadajočimi šefi, za povrh pa so omenjeni še vsi ostali mladi kuharji širom planeta. Na sami prireditvi je vseh dvanajst ponudilo nekaj svojih hranljivih kreacij, ki jih je kar prehitro zmanjkalo. Gneča iz zahoda, kjer je tako imenovana kriza vse bolj obvladljiva, je pač naredila svoje in ko Italijani malicajo, se niti približno ne držijo nazaj, pa naj gre za šparglje iz gostilne pri Danilu ali za golaž z gobami iz Rajha, naj gre za poseben sladoled iz Pikola ali za kombinacijo postrvi in lokalnih radosti iz Laškega, ki jih je pripravil Pavus… Brioni iz Kranja so predstavili poletno solato, Rizi bizi Fondinega brancina, Rakar simpatičen ričet, Tomi iz Zemona z ekipo je popekel gosja jetra, Ana iz Hiše Franko pa je ustvarila piščančji pate z mnogimi dodatki. Gostilna Mahorčič je v Portorožu pripravljala prepelice, Dam je deloval z ribami, Debeluh Jure Tomič pa s pleskavicami.

Manj obljudeni so bili, to je treba priznati, italijanski ponudniki, predvsem Marjan Simčič in Movia sta s svojimi vini utišala vinsko konkurenco s sosednje strani. Je pa treba reči, da je na svoji stojnici briljiral duo iz italijanskega San Danieleja. Možakar in njegova sodelavka sta tako hitro rezala debele rezine, da jih občinstvo ni uspelo sproti jesti. Še Hrvati. Iz Istre je bil oljar Mate, ki je pripravil eno najboljših jedi večera – jogurtov sladoled z žlico oljčnega olja. Na tem mestu je treba omeniti tudi domače kuharje iz Life Classove hiše. Ponujali so ribe, sadje in jagenjčka, za tiste, ki radi hrano tudi gledajo, so dodali na pult še pravo mečarico. Da o ekipi maserk in maskerk, ki so poskrbele, da so si ljudje naravnali polomljene ude ali zgolj začutili pravo roko na pravem mestu, niti ne govorimo.

Če ste v formi in če si upate tik pred volitvami v Portorož, bodo zabavo ponovili 12. julija ob osmih zvečer, le petka in polne lune ne morejo obljubiti.