Slovenci smo narod, ki žal še vedno premalo uživa zdravo svežo zelenjavo in vse preveč posega po uvoženi in cenejši zelenjavi, ki ima za sabo tisoče prevoženih kilometrov. Prodajalci ne označujejo načina pridelave (razen ekološki), nekateri pridelovalci pa tudi ne označijo porekla, čeprav je oboje izredno pomembno za potrošnike pri odločitvi za nakup. Uvožena zelenjava med dolgimi distribucijskimi potmi izgubi večino hranilnih snovi, okus in predvsem svežino.

Lokalno pridelana hrana brez posrednikov do kupcev

Zato se je Skupina vrtovi panonski odločila, da odpre zeleno točko, kjer bo potrošnikom na voljo predvsem sveža, lokalno pridelana zelenjava iz integrirane pridelave, pa tudi drugi izdelki s slovenskih kmetij s certifikatom posebnih shem kakovosti. »Potrošnikom bi radi zagotovili lažjo pod od kmetije do njihove mize, slovenskemu kmetu pa direktno pot do potrošnikov,« je izpostavil Denis Topolnik, predsednik Skupine vrtovi panonski in dodal: »Potrošnik ima pri nas možnost izbrati izdelke in pridelke s certifikatom posebnih kakovosti, brez vmesnih posrednikov, neposredno od slovenskega kmeta«. Zelena točka prodaja izključno in samo v Sloveniji pridelane pridelke in izdelke, do sedaj pa ima več kot 50 različnih dobaviteljev – slovenskih kmetov.

Na otvoritvenem vikendu Zelene točke v Cityparku v Ljubljani so se lahko obiskovalci sami prepričali o kakovosti in svežini integrirane zelenjave iz slovenskih kmetij, saj jim je Marija Merljak, strokovnjakinja za zdravo prehrano, pripravljala okusne in zdrave jedi iz slovenske sezonske zelenjave. Prepričali so se, da na naših slovenskih kmetijah najdemo pestro izbiro tudi ekoloških izdelkov, pri čebelarjih pa odličen slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Integrirano pridelovanje zelenjave vključuje prednostno okolju in potrošniku prijaznejše ukrepe za zmanjšanje nevarnosti pojava bolezni ali škodljivcev (zlasti kolobarjenje), usklajeno prehrano na podlagi analiz tal in prednostno uporabo biotičnih načinov varstva.

Za večji delež samooskrbe s kakovostnimi lokalnimi pridelki

Z osveščanjem javnosti želi skupina sporočiti, da je nujno potrebno posegati po lokalno pridelani zelenjavi, ki je izpostavljena rednim kontrolam kakovosti. S svojimi izdelki in pridelki iz slovenskih kmetij s certifikatom integrirani zagotavljamo lokalno samooskrbo, višjo kakovost, sledljivost in znano poreklo, uporabniku in okolju bolj prijazno pridelavo ter ohranjanje tradicije in slovenskega izročila.

Slovenija ima namreč v primerjavi z uvozom precej majhen delež samooskrbe z zelenjavo, potrošniki pa bi ob večji ponudbi domače hrane, ki je ravno zaradi krajših distribucijskih poti (od njive do police) bogatejša z vitamini in minerali, veliko bolj sveža in še nadzorovano pridelana, bolj posegali po lokalno pridelani zelenjavi.

Obiskovalci lahko še do 20. junija preizkušajo sveže in okusne jedi iz integrirane zelenjave slovenskih kmetij, ki jih bo pripravljala Marija Merljak. Uživajte čim bolj sezonsko in lokalno pridelano zelenjavo in sadje, saj sta takrat sveža in prehransko najbolj bogata. V trgovini Zelena točka ponujajo širok izbor sveže in okusne zelenjave ter sadja, pridelanih na slovenskih kmetijah. Privoščite si najboljše s slovenskih kmetij!