V življenju Anžeta Kopitarja ni naključij. Vsaka njegova poteza je premišljena in zmagovita. Anže Kopitar je človek, ki premika meje mogočega in velja za pojem uspešnosti. Čeprav ima neokrnjen status športnega šampiona, se na svoji povzpetniški poti med največje zvezde ni bistveno spremenil. Njegov življenjski slog ostaja enak in povsem neobičajen v primerjavi s hollywoodskim svetom, kjer se blešči na vsakem koraku. Zunanji vpliv losangeleškega glamurja ga niti malo ne pritegne, ampak raje vse podredi lastni zgodbi. S svojo preprostostjo in skromnostjo je osvojil srca oboževalcev po vsem svetu, kjer spremljajo hokej na ledu.

Siloviti napori in številna odrekanja

Navzven se zdi, da življenje Anžeta Kopitarja poteka kakor v pravljici. Pri nepolnih 27 letih si je mož jeklene postave nataknil že drugi šampionski prstan za naslov prvaka v NHL. Njegovo vlogo pri osvajanju obeh lovorik z Los Angelesom je možno delno izmeriti skozi številke. Statistika pravi, da je bil obakrat najučinkovitejši hokejist končnice, v resnici pa je bil Kopitarjev delež na igrišču mnogo večji. Po njem bi lahko napisali svetovno knjižno uspešnico, kako pomembno se je v športu podrediti moštvenemu cilju. Ravno pripadnost kolektivu najbolj pooseblja značaj Anžeta Kopitarja, ko si nadene hokejska oblačila in zadrsa na ledeno ploskev. Kot hokejist se obnaša izrazito neegoistično. Če oceni, da ima soigralec le malce večjo možnost za dosego zadetka, bo brez premisleka raje iskal podajo kot strel na vrata. Le malo hokejistov je na svetu, ki so tako napredni v razmišljanju in imajo v stotinkah sekunde sposobnost predvidevanja odločilnih situacij kot ravno Kopitar.

Njegova kariera je vsako sezono bogatejša, kar je posledica silovitih naporov in številnih odrekanj. Čeprav je napadalec, je skozi leta postajal vse boljši v obrambnih nalogah, kar ni najbolj značilno za največje hokejske zvezdnike. Anže Kopitar je popoln hokejist, okoli katerega je Los Angeles pred osmimi leti, ko je kot najstnik začel spoznavati specifično severnoameriško okolje in v hipu opozoril nase, začel ustvarjati zgodbo o uspehu. Ko je prvič osvojil Stanleyjev pokal, je uresničil otroške sanje. Med rojaki je sprožil val evforije, ki je doživela vrhunec ob njegovem prihodu v domovino in kasnejši veselici, ko je na rodni Hrušici za dva dni postal lastnik prestižnega svetega grala. To so bili dnevi, ko je Anže Kopitar postajal velik športni junak in eden najbolj priljubljenih Slovencev. Zgolj po dveh letih je dosežek ponovil. Kralj se je veličastno vrnil na prestol in še utrdil kultni status v družbi.

Pomemben vpliv družine

O zasebnem življenju Anžeta Kopitarja javnost ne ve veliko podrobnosti, saj so vrata njegovega doma vedno skrbno zaprta. Znano je, da je srečno poročen z dolgoletno partnerico Ines, s katero sta v zakonski jarem skočila pred letom dni. Njuna poroka v idiličnem okolju na Otočcu je požela ogromno medijskega zanimanja, a so paparaci ostali skorajda praznih rok, saj je bil dogodek strogo varovan. Nobena skrivnost ni, da so imeli najožji družinski člani vseskozi velik vpliv na razvoj Anžeta Kopitarja. Oče Matjaž, ki je v zadnjih letih uspešen selektor slovenske hokejske reprezentance, je bil do starejšega sina vselej nepopustljiv. Vedno je imel visoka pričakovanja, zato se je zanj tudi žrtvoval, da se je dandanes lahko utrdil kot eden najboljših hokejistov na svetu.

Pri Kopitarjevih doma je enostavno vse podrejeno hokeju. Še posebno naporni so poletni treningi. Anže Kopitar v počitniškem obdobju v najhujši vročini ne lenari na plaži, ampak pretoči toliko znoja, da bi lahko iz njegovih kapljic nastal potok. Običajen človek bi ob tako zahtevnem ritmu že zdavnaj obupal, a ne Anže Kopitar, ki je tako nepopustljiv, da bi lahko premikal gore. Garaško delo se mu zelo obrestuje, saj se klubski bazi pred začetkom vsake sezone pridruži kot najbolje fizično pripravljen igralec, ob tem pa ne gre pozabiti njegovega stabilnega psihičnega značaja, ki najbolj izvira iz stroge družinske vzgoje.

Dobrotnik in človek velikega srca

Anžetu Kopitarju je slava omogočila okoli sedem milijonov ameriških dolarjev zaslužka na leto. Lahko bi živel luksuzno, a se pretiranemu zapravljanju izogiba. Kopitar svojo človeško veličino dokazuje z redno organizacijo dobrodelnih turnirjev v golfu, ki ga tako rad igra v prostem času. V družbi znanih športnikov in estradnikov vsako leto na Bledu zbere več tisoč evrov, ki jih nameni dobrodelnim ustanovam in predvsem socialno ogroženim otrokom. Pri srcu so mu predvsem mladi, ki jim skuša prižgati iskrico upanja in omogočiti lepše življenje. Kako veliko srce ima, je dokazal tudi po zadnjem dejanju te sezone, ko je po zmagi v velikem finalu NHL med opravljanjem intervjuja na ledu Staples Centra objel trenerjevega sina Chrisa Sutterja. Fantič boleha za Downovim sindromom, Kopitar pa je ob tem povedal, da mu je kakor brat. Ganljiv prizor, ki je nemudoma obšel svet.

Priljubljenost Anžeta Kopitarja se dviguje tudi zavoljo njegovih umirjenih nastopov v medijih. Kamere ga imajo rade, javnost pa z zanimanjem spremlja vsako njegovo potezo. Čeprav ima natrpan urnik, rad ustreže številnim prošnjam za intervjuje. Večkrat se zgodi, da mora odgovarjati na ista in tudi nesmiselna vprašanja, vendar ob tem nikoli ne zavija z očmi, ampak se do sogovornikov vede potrpežljivo. Šibko življenjsko lastnost – zamerljivost – je pokazal edinole lani, ko je načrtno prekinil vse stike z Dnevnikom, ker smo v času svetovnega prvenstva v Stockholmu kritično ovrednotili delo njegovega očeta na slovenski klopi, ko je izgubil vseh sedem tekem in izpadel iz elitnega razreda. Čeprav Anže Kopitar deluje trdno kot skala, so njegova čustva in navezanost na družino v tem primeru vendarle prevladala nad obveznostmi do javnosti, ki jih ima kot profesionalec in eden najbolj obleganih slovenskih športnih zvezdnikov vseh časov.