Marquez je dobil eno bolj razburljivih dirk v sezoni, ki jo je zaznamoval boj zmagovalne trojice. Pedrosa je štiri kroge pred ciljem prišel v vodstvo, ki ga je prevzel Rossiju. V nadaljevanju sta se nekajkrat na prvem mestu izmenjala z Marquezom, enkrat se tudi dotaknila z motocikloma, kar je odločilo končni vrstni red. Rossi je namreč izkoristil ta manjši trk za prehod na drugi položaj, Marquez pa je ostal prvi.

Marquez, ki se je še 62. povzpel na oder za zmagovalce in Hondi priboril jubilejno 100. zmago v tem razredu, je točkovni zbir povečal že na 175 točk, Rossi ostaja drugi s 117 točkami, Pedrosa na tretjem mestu zaostaja za 63 točk, Lorenzo pa na četrtem za 97.

"Kako lepo je zmagati pred domačim občinstvom," je ob brcanju rumenih žog med navijače povedal Marquez in dodal: "V zadnjih krogih mi je uspela vrnitev v ospredje, potem ko sem se v uvodnih krogih skoraj zaletel z Valentinom. Počutil sem se zelo močnega. Boj je bil izjemen, posebej v zadnjem krogu, najprej z Valentinom, potem pa še z Danijem."

Medtem ko je Marquezu uspelo slaviti še na sedmi dirki sezone, dosežek, ki je pred tem uspel le Rossiju leta 2002, pa je še precej oddaljen od rekordnega dosežka Italijana Giacoma Agostinija iz let 1968 in 1969. Takrat je legendarni Italijan nanizal kar 20 zaporednih zmag.

"Zelo sem zadovoljen s spremembami, ki smo jih ponoči naredili na motociklu. Vse skupaj je delovalo zelo dobro," je povedal devetkratni prvak Rossi in nadaljeval: "Napak nisem delal, motor je deloval vrhunsko. Tudi zato sem na določeni točki že pomislil, da lahko zmagam. Ampak hondi sta bili vendarle prehitri v zadnjih krogih. Toda boril sem se dobro in s tem sem zadovoljen."

Pedrosa je v obračunu trojice potegnil kratko, a pravi: "Vseeno mi je, ali bi danes osvojil 16 ali 25 točk. Pomembna je bila moja predstava in z njo sem zelo zadovoljen, saj je bila ena mojih boljših v sezoni. Presenečen sem bil nad Rossijevim ritmom. V zadnjem krogu pa mi je Marc zaprl vrata, skoraj sva se zaletela, ampak na koncu se je vse srečno končalo."

Kaj lahko bi se zgodilo, da zadnjih krogov sploh ne bi odpeljali, saj so dirko ogrožale strele in nevihtno vreme. A vodstvo dirke se ni odločilo za prekinitev.

V razredu moto2 je Španec Esteve Rabat prehitel rojaka Mavericka Vinalesa in Francoza Johanna Zarca. Rabat, ki je tekmo začel s prvega startnega mesta, je zmagal četrtič v sezoni in se utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku. Njegov najbližji zasledovalec, Finec Mika Kallio, je bil tokrat četrti in za Rabatom zaostaja za 34 točk.

V moto3 je mlajši brat Marca Marqueza, Alex, slavil zmago pred Italijanom Eneo Bastianinijem in rojakom Efrenom Vazquezom. V skupni razvrstitvi vodi Avstralec Jack Miller.

Naslednja dirka bo 28. junija v Assnu.