Tony Blair je zanikal, da je invazija na Irak leta 2003 povzročila krizo v državi, ki se vidi tudi v izbruhih nasilja, samomorilskih napadih itd. Trenutna kriza v državi, tako Blair, vpliva na vse nas, zato je nujno, da se Zahod odzove. Pri tem je naštel vrsto možnosti, med drugim tudi zračne napade ali uporabo brezpilotnih letal, tako kot v Libiji.

»V našem interesu je, da islamske ekstremistične skupine ustavimo in zatremo. Razumem, zakaj ljudje govorijo, da se jih te stvari ne tičejo in o njih nočejo ničesar slišati, vendar pa se ekstremisti ne bojujejo samo z Iračani, pač so pripravljeni tudi na boj z nami, če jih ne bomo pravočasno ustavili,« je poudaril Blair. »Nujno je, da se zavemo, kaj je na kocki in se odzovemo. S tem se bomo morali spoprijeti, sicer nas čaka kaj takega kot je v Siriij,« je še zagrozil.

Po njegovem se mora Zahod zavedati, da bo pri izbiri katerekoli intervencije sprva težko, a kmalu bo to bolje kot »alternative«. Ob tem je izpostavil, da je bilo v Siriji ubitih toliko ljudi kot v Iraku od leta 2003. Dodal je še, da bi podprl intervencijo v Siriji, če bi jo zahodne države predlagale.

Njegove izjave so naletele na ostre kritike sekretarke za mednarodni razvoj Clare Short, ki je Blaira obtožila, da se vede kot ameriški konservativci. Dodala je, da se je glede Iraka »neštetokrat zmotil«. Po njenem so intervencije z Zahoda povzročile samo več napetosti, jeze in grenkobe na Bližnjem vzhodu. Invazija na Irak pa se je odvila na »prevarantski način in brez priprav na to, kar prihaja po njej«, je še dodala. »Dodano bombardiranje ne bo rešilo ničesar, temveč zadeve le poslabšalo.«

Tudi profesor obramboslovja Eric Groves je Blairovo idejo označil za »bizarno«. »Reči, da je to rezultat pomanjkanj intervencij, potem Blair misli, da odhod v Sirijo in streljanje na vse lahko vodi v boljše razmere. Njegovi pogledi so bizarni in v njih ne vidim niti malo logike,« je dodal.