Zamisel blejskega filmskega festivala ni zgolj v predstavitvi filmov, ampak tudi v ekološkem osveščanju. »Naš cilj je narediti festival, ki bo uskladil glamur in ekologijo ter da bi bi ljudje iz sveta glamurja pomagali reševati vprašanja ekologije,« predstavlja direktor BFF Branko Đurić.

»Poskušali bomo prikazati zanimive in dobre filme, pripeljati zanimive ljudi iz sveta filma, naša želja pa je tudi, da odpremo vprašanje ekologije in zaščite vode na tem planetu. Zato tudi smo na Blejskem jezeru, ki ni samo lepo, ampak je tudi sinonim čistosti vode in narave,« pa dodaja predsednik BFF, znan filmski igralec Rade Šerbedžija.

»Želimo da bi tisti, ki onesnažujejo naš svet, ki imajo orožje, tovarne, ki spuščajo grozljive pline in kemikalije v vode, morja, jezera, vedeli, da imamo mi kamere, ki so naše orožje, s katerim jim bomo pokazali njihovo podobo,« še dodaja Šerbedžija.

Tudi dokumentarni filmi

Del festivala bo zato tudi predstavitev dokumentarnih filmov, ne le celovečercev. Prva izdaja BFF v tekmovalnem programu sicer prinaša osem celovečernih filmov, ki bodo v Sloveniji prikazani premierno, in osem dokumentarnih filmov, tematsko povezanih z vodo. Selekcija je potekala pod taktirko Noaha Charneya in Rade Šešić. Projekcije bodo od torka do sobote potekale na blejskem gradu in v Festivalni dvorani na Bledu.

Med celovečerci bodo prikazani 28 šrilanškega režiserja in scenarista Prasanne Jayakodya, paragvajski triler 7 Boxes (Sedem škatel) Juana Carlosa Maneglie in Tane Schembori, kolumbijsko-francoska produkcija Mateo režiserke Marie Gamboa, komedija White Alligator (Beli aligator) režiserke Raquel Almazan, Traffic Department (Oddelek za promet) poljskega režiserja Wojciecha Smarzowskega, The Dark Valley (Temna dolina) avstrijskega režiserja Andreasa Prochaske, iranski film Fish & Cat (Riba in maček) v režiji Shahrama Mokrija ter Before My Eyes (Pred mojimi očmi) indijskega režiserja Rajata Kapoorja, ki bo otvoritveni film festivala.

Za nagrado se bodo potegovali ...

Za nagrado med dokumentarci pa se bodo potegovali Vanishing Point (Točka izginotja) avtorja Stephena Smitha, Watermark (Vodni žig) kanadske avtorice Jennifer Baichwal, švicarsko-indijski film My Name is Salt (Moje ime je sol) avtorice Faride Pacha, Are You Listening (Ali poslušaš) avtorja Kamarja Ahmada Simona iz Bangladeša, Bottled Life (Ustekleničeno življenje) švicarskega avtorja Arsa Schnella, Last Call at the Oasis (Zadnji klic oazi) avtorice Jessice Yu, Knights of the Lagoon (Vitezi lagune) avtorja Walterja Bencinija in Raw Herring (Surova sled) nizozemskega avtorja Leonarda Retla Helmricha.

Filmi se bodo potegovali za nagrado "zvon želja", ki jo bodo podelili na zadnji dan festivala v soboto. Tričlanski žiriji pod vodstvom Caterine Murino in Hanke Kastellcove bosta izbrali dobitnike nagrad v petih kategorijah - za najboljši film, najboljšega igralca in igralko ter za najboljši dokumentarni film na tematiko vode. Podeljena bo tudi nagrada občinstva.

V spremljevalnem programu pogovori s filmskimi ustvarjalci

Projekcije filmov bo dopolnil tudi bogat spremljevalni program, v okviru katerega bodo potekali pogovori s filmskimi ustvarjalci. Za petek napovedujejo okroglo mizo na temo učinkovitega upravljanja z vodo, glavna govorca bosta evropski komisar za okolje Janez Potočnik in klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Že dan pred odprtjem festivala bodo v ponedeljek pred Grand Hotelom Toplice izvedli tudi čistilno akcijo Blejskega jezera, v kateri bodo sodelovali potapljači in otroci iz osnovne šole na Bledu. Akcija bo potekala v sodelovanju z organizacije GUWAA (Global Under Water Awareness Association), ki skrbi za osveščanje o pomenu voda in ki je že lani sodelovala pri čiščenju jezera.

Pomoč pri tej čistilni akciji obljubljata tudi predsednik republike Borut Pahor in znani ameriški filmski igralec Armand Assante, ki je član častnega odbora BFF.

V organu festivala so ob Šerbedžiji in Đuriću še znana britanska igralka Vanesa Redgrave, srbski igralec Nikola Kojo, hrvaški filmski producent Čedomir Kolar in vodja organizacije GUWAA, hrvaški potapljač Kristijan Curavić. Od slovenskih igralcev in umetnikov pa so člani častnega odbora BFF Karpo Godina, Boris Cavazza, Radko Polič Rac, Milena Zupančič in Tanja Ribič.