Čeprav Polzeli grozi stečaj, približno 300 zaposlenih pa trepeta za svojo usodo, naj bi družba predsednici uprave Karmen Dvorjak pred začetkom prisilne poravnave plačo zvišala s približno 6000 evrov bruto na okoli 11.000 evrov bruto, zatrjujejo naši viri.

Na kakšni podlagi se je Dvorjakovi plača čez noč skoraj podvojila, kdaj je nadzorni svet odločal o tolikšnem zvišanju plače in kdo ji je podpisal novo pogodbo o zaposlitvi, v družbi niso odgovorili, vendar naših informacij niso zanikali. Tudi predsednica nadzornega sveta Polzele Branka Neffat do zaključka redakcije na naša vprašanja o zvišanju plače predsednici uprave družbe ni odgovorila.

Vprašljivih je tudi več drugih kadrovskih potez prve dame propadajoče Polzele, ki ji je vlada že odobrila državno pomoč v višini milijona evrov, in sicer pol milijona evrov v obliki posojila z ročnostjo pol leta in državno poroštvo za najem dodatnega pol milijona evrov posojila. Pred dnevi smo poročali o tem, da prejema Lilijana Mandelj, ki je bila z Dvorjakovo pred časom sodelavka v Livarju, za delo v Polzeli po svetovalni pogodbi od 5000 do 6000 evrov na mesec. A zdaj se je predsednica uprave družbe Dvorjakova odločila, da bo svojo nekdanjo kolegico redno zaposlila. Prav njej naj bi bil namreč namenjen nedavno objavljen razpis Polzele na žalski območni enoti zavoda za zaposlovanje za položaj direktorja kadrovsko-splošnega sektorja. V Polzeli naj bi po naših informacijah poleg tega že marca letos zaposlili tudi Branka Krašovca, nekdanjega direktorja trženja v Vzajemni, ki je pred tem prav tako na podlagi svetovalne pogodbe od Polzele prejemal nekaj tisoč evrov mesečnega plačila. V Polzeli so prepričani, da so vse kadrovske odločitve, ki so jih sprejeli zadnja leta, izvedene po predpisih, gospodarne in v korist družbe. Ob tem so pojasnili, da so določene zaposlitve posameznikov »po obliki pogodbe vedno prilagajali tako, da je bil to ugodnejši način za podjetje«.

Potem ko Dvorjakovi tudi ob izdatni podpori in plačilu zunanjih svetovalcev od začetka postopka prisilne poravnave ni uspelo pripraviti načrta o finančnem prestrukturiranju družbe, ki bi bil sprejemljiv za banke upnice, bo to pomembno nalogo zdaj naredila nemška svetovalna družba Admetam. Ker so se z najemom Admetama strinjale banke upnice, je predlog podprl tudi prisilni upravitelj Kristjan Anton Kontarščak. »Takšno odločitev sem sprejel, ker bo Admetam poskrbel tudi za znižanje stroškov,« je dejal Kontarščak. Ena ključnih nalog Admetama, ki svetuje tudi koprskemu Cimosu v njegovi prisilni poravnavi, bo ugotoviti, katera so zdrava jedra družbe. Po naših informacijah namreč družba z nekaterimi programi ne pokriva niti vseh stroškov.