Prav tako ne gre spregledati, da imajo stranke le še štiri dni časa, da vložijo kandidatne liste. Že tiste z dolgoletno tradicijo in dobro organizirano mrežo na terenu imajo zaradi naglice pri sestavljanju list vrsto težav, novonastale stranke pa so v še večji zagati. Zato se bo kaj lahko ponovila zgodba Pozitivne Slovenije in Državljanske liste, ki sta nastali tik pred zadnjimi državnozborskimi volitvami in je za uvrstitev na njuni listi pogosto zadoščala že pripravljenost kandidata, da kandidira. In bodo torej v poslanske klopi ponovno sedli vogrini, ambrožiči, gašparji gašparji mišiči…

Druga povsem nova okoliščina tokratnih volitev je – če držijo neuradne informacije o zavrženju Janševe pritožbe na ustavno sodišče in če v nadaljnjem postopku ne bodo sprejete kakšne presenetljive odločitve –, da bo prvak največje stranke na desnici 13. julij in tudi pretežni del volilne kampanje preživel v zaporu. Kot je mogoče razbrati tako iz števila glasov SDS na evropskih volitvah kot iz referendumskega rezultata in volilnih napovedi, je pravnomočna obsodba vendarle nekoliko zmanjšala podporo Janševi stranki. Njegov odhod v zapor in nesodelovanje v predvolilnih soočenjih lahko kakšen glas še odneseta. Zato SDS v prihodnjih dneh pri nagovarjanju volilcev ne bo skoparila z obljubami. Kar je bilo iz včerajšnjih skrajno populističnih, če ne kar znanstvenofantastičnih napovedi, na primer o dvigu vseh plač pod 1000 evri za 50 evrov, že mogoče razbrati.

Ker se SDS zaveda, da veliko možnosti za uspešen nagovor sredinskih volilcev nima, je mogoče tudi pričakovati, da v prihodnjih dneh ne bo izbirala sredstev za podrejanje in diskreditacijo drugih dveh desnosredinskih strank. Na to že kažejo pritiski Janše oziroma njemu bližjih vplivnih predstavnikov civilne družbe, da bi SLS in NSi pristopili k oblikovanju pomladne koalicije, ki bi temeljila na resoluciji evropske ljudske stranke o skrb zbujajočem stanju v Sloveniji. Po naših zanesljivih informacijah so se Janša, Bogovič in Novakova v torek na temo povezovanja sestali s škofom Andrejem Glavanom.

Iz SDS pa prek Janši lojalnih medijev že letijo prve ostre puščice tudi na Stranko Mira Cerarja, ki ji javnomnenjske raziskave na julijskih volitvah napovedujejo zmago; (bolj prikriti) napadi na SMC pa se napovedujejo tudi z levice. Stranka bo iz pričakovanega torpediranja z vseh strani še težje prišla brez večjih prask tudi zato, ker njen predsednik svojo podobo v pretežni meri gradi na izpostavljanju morale v politiki in na načelnem boju proti korupciji. Prav tako bo moral Cerar v volilni tekmi postreči s konkretnejšimi stališči stranke do aktualnih gospodarskih, socialnih, družbenih... problemov in s konkretnimi predlogi za njihovo reševanje. Očitki o vsebinski praznosti njegovih nastopov namreč upravičeno postajajo vse glasnejši.