Na vprašanje, od kod ideja za stavbo v obliki ladje, je pojasnil, da se je z izborom spremenjenih materialov za zaščito pročelja ponudila tudi možnost, da bi sicer industrijski objekt naredili oblikovno bolj zanimiv, za argonavtsko ladjo pa so se odločili na »temelju zgodovinskih dejstev«. Legenda namreč pravi, da se je Jazon na poti do Vrhnike ustavil na sotočju Save in potoka Medija, ki takrat še ni imel imena. Jazonova spremljevalka Medeja si je v njem umila obraz, nato ga je Jazon poimenoval Medeja, iz česar izvira današnje ime Medija, pojasnjujejo na občini, kjer so zato prišli na idejo, da bi obliko čistilne naprave lahko povezali z argonavti, pojasnjujejo na občini.

»Naredijo naj turistično znamenitost«

S projektantsko spremembo, ki bo občinski proračun stala nekaj več kot pet odstotkov od 2,8 milijona evrov vrednosti projekta, torej okoli 150.000 evrov – pogajanja z izvajalcem, trboveljskim podjetjem Rudis, še potekajo – so se strinjali tudi občinski svetniki. Kljub vsemu pa so v NSi, kjer se že nekaj časa spotikajo ob Švaganove odločitve pri porabi proračuna, poudarili, da projekta ne podpirajo, če bo ta namenjen sam sebi. »V tem primeru gre za metanje denarja skozi okno. Ne bomo pa projekta omenjali v predvolilni kampanji in mu nasprotovali, če bodo gospodje z občine, ki so se spomnili legende o argonavtih, Jazonu in Medeji, zgodbo spremenili v turistično zanimivost. Torej, da se bo vsake toliko pri nas ustavil kakšne Nizozemec in šel od izliva Medije pa do izvira, ker bodo vmes še druge zanimivosti, povezane s to zgodbo,« je dejal Primož Štendler, predsednik občinskega odbora NSi.

Gradnja čistilne naprave sicer poteka v skladu s terminskimi roki. Zato da bo končana do konca oktobra, ko morajo začeti poskusno obratovanje, pa izvajalec dela tudi ob sobotah in nedeljah, je pojasnil Vrtačnik. Celoten projekt gradnje centralne čistilne naprave mora biti končan do 30. junija prihodnje leto.