"Vsi naši patenti pripadajo vam," je glavni izvršni direktor podjetja Elon Musk zapisal v četrtek objavljenem sporočilu in dodal, da ne želijo, da bi patenti zaustavljali rast za okolje pomembne tehnologije.

"Verjamemo, da bi lahko Tesla, drugi proizvajalci električnih avtomobilov in ves svet imeli korist od skupne, hitro razvijajoče se tehnološke platforme," je zapisal.

Kot je še pojasnil, so se ob začetku delovanja podjetja počutili primorane zaščititi patente iz zaskrbljenosti, da veliki avtomobilski proizvajalci ne bi brez ovir kopirali njihovo tehnologijo in nato s svojim močnim proizvodno-prodajnim aparatom preprosto povozili njihovo podjetje.

Nočejo biti zgolj nišni proizvajalec avtomobilov

Vendar pa se je po besedah Muska izkazalo, da so se motili. Programi električnih vozil v okviru največjih avtomobilskih velikanov so majhni, običajno ne predstavljajo niti odstotka njihove skupne prodaje vozil.

Podjetje Tesla, katerega tržna vrednost znaša 25 milijard dolarjev, je letos predstavilo načrte za t.i. projekt Gigafactory za proizvodnjo naprednih baterij za električna vozila.

V podjetju se namreč želijo razviti iz nišnega v masovnega proizvajalca avtomobilov. Z znižanjem stroškov izdelave električnih vozil, pri čemer so baterije pomemben element, bi radi dosegli cilj proizvesti 500.000 avtomobilov letno.