V samostojni vožnji je prevozil zadnjih 20 kilometrov med Sisteronom in La Murom (191 km) in pripeljal v cilj 14 sekund pred skupino s favoriti ter vodilnim Chrisom Froomom (Sky). Po etapnem slavju na Romandiji je to njegova druga zmaga letos ter peta v nizu WorldToura doslej. Sedem slovenskih kolesarjev je doslej v zadnjih desetih sezonah niza WT/ProTour slavilo 19 etapnih in skupnih zmag, Grega Bole in Jani Brajkovič leta 2010 na Kriteriju Dauphine.

Sedemindvajsetletnemu Prekmurcu je uspelo v njegovem značilnem napadalnem slogu, ki ga je krasil v odraščajoči dobi. Že drugi dan dirke je nabral velik zaostanek in s tem tudi odpisal boj v skupnem seštevku, ki je še posebno zanimiv zaradi vseh glavnih favoritov bližnjega Tour de Francea. Z 22 minutami zaostanka tudi ni bil več nevaren rumeni majici Chrisu Froomu. Zato je lahko spremenil taktiko in napadal kot ubežnik. »V tisti drugi gorski etapi sem zakuhal pred zadnjim klancem in potem do cilja odpeljal na 'izi'. Tako sem bil primoran, da poskušam kaj več narediti v posameznih etapah. Ko sem napadel na prvi vzpon dneva, še niti malo nisem razmišljal, da bi lahko zmagal etapo. Vseskozi sem le sledil napadom ubežnikov,« je razložil taktični pristop, medtem ko se je boril še s poletno vročino.

Njegovo telo slabo prenaša visoke temperature. V dežju in mrazu je dosegel vse največje uspehe doslej. Včerajšnji na razgibani trasi po Napoleonovih cestah s šestimi gorskimi cilji je izjema. Velike skupine trinajstih soubežnikov iz 11 ekip se je otresel na zadnjem vzponu na Cote de Laffrey. 20 kilometrov dolg posamični kronometer do cilja je akcija za anale. Soubežniki ga niso več videli. Niti ga ni, čeprav je bila dolgo na dosegu manj kot minute, ujela glavnina s Froomom, ki so ga sicer ves dan izzivalno napadali tudi Alberto Contador, Vincenzo Nibali in Wilco Kelderman. O dnevu največ pove Froomova izjava: »Tako zahtevne in težke etape nisem pričakoval. Niti napadov Contadorja.«

Povedano drugače: Špilak je bil v zaključku sam enako močan kot vsi tekmeci vključno z gospodarji dirke – kolesarji Skya. Predstava torej, ki so je sposobni le redki. »Bilo je zelo napeto, saj nisem dobro vedel, kako daleč za mano so zasledovalci. Ko sem bil enkrat v begu in ko je kar dobro kazalo, sem se boril 110-odstotno. Tudi če mi je nagajala huda vročina. Vseskozi sem se moral polivati z vodo, da sem preživel. Vročina mi res ne ustreza. Zmaga je več, kot sem v tem vremenu pričakoval,« se mu je smejalo, potem ko je šele zadnja dva kilometra iz spremljevalnega avtomobila direktorja Konjiševa izvedel, da je prednost pred zasledovalci (na koncu 14 sekund) dovolj velika, da je lahko lagodneje prečkal ciljno črto z rokami visoko v zrak. Etapna zmaga je kot nalašč za samozavest za Tour, kjer bo zagotovo ubral podobno taktiko.