Slovenijo naj tudi doživijo

»Iskali smo način, kako jih prepričati, da Slovenija ni samo tisto, kar vidijo z avtoceste, ampak da jo bodo bolje začutili, če bodo prišli bliže v lokalno okolje. Poleg urejenega postajališča moramo zato zagotoviti tudi ustrezno ponudbo, ki bo avtodomarju pomagala krajšati čas in ga prepričala, da se je vredno vrniti,« je pojasnila koordinatorica projekta Petra Krnc.

Ker je tudi sama tovrstna popotnica, natanko ve, kaj avtodomarji pričakujejo. »Da parkiraš in če imaš možnost, odpreš tendo, sicer pa najprej globoko vdihneš, si privoščiš osvežilno pijačo in si malce odpočiješ. Nato se zaveš, kje si, in začneš iskati načine, kako bi preživel čas: kaj bi si ogledal in zanimivega doživel, kje lahko kaj dobrega poješ in popiješ, govoriš s kakšnim domačinom, skratka želiš začutiti kraj in živeti z njim vsaj tistih nekaj ur ali dni, ko si tam,« je povedala.

Standardizirana in kakovostna oskrba

Pri nas imamo približno 150 mest, kjer avtodomarji lahko prenočijo, oskrba in ponudba sta zelo različni. V sklopu omenjenega projekta pa načrtujejo ureditev postajališč, kjer bodo imeli popotniki med drugim dostop do pitne vode in elektrike ter dovolj veliko parkirno mesto, postajališča bi opremili tudi s turističnoinformacijskimi tablami. Pobudo so posredovali na vse slovenske občine, do zdaj jih je zanimanje pokazalo približno 70. Pobudniki si želijo, da bi septembra podpisali še pismo o nameri, takrat bodo lahko tudi ocenili, kakšna bi bila potrebna finančna vlaganja, je dejala Krnčeva.

Zamisel pozdravljajo tudi domači popotniki. »Mislim, da je to tisto, kar avtodomarji iščemo. Vsem, ki se odločajo za to investicijo – ki je relativno vedno nizka v primerjavi z drugimi turističnimi objekti – pa priporočamo, da nas čim prej povabijo v goste,« je sklenila Irena Sedej iz Caravaning Cluba Slovenije.