Ob robu nedavne proslave ob izkrcanju zavezniških sil v Normandiji je podjetje Dassault Systemes predstavilo prav zanimivo tehnologijo tridimenzionalnega modeliranja in virtualnega sveta. Tehnologija predstavlja naslednji korak v razvoju tovrstnih tehnoloških rešitev. Izkušnja je presenetljiva. Nemara bi jo bilo mogoče najkrajše opisati kot v dnevno sobo prežarčeno realnost.

Kot so pojasnili predstavniki podjetja, so take programske in tehnološke rešitve že v uporabi v avtomobilski industriji in v podobnih panogah, vendar jih poskušajo zdaj z različnimi dodatki in inovacijami prenesti v druge sfere.

Ob obletnici izkrcanja v Normandiji, denimo, so se posebej poklonili inženirskim rešitvam invazije tistega junija 1944. Izvrstno so poustvarili mesto v malem v vasici Arromanchesna angleški strani zaliva, od koder so pošiljali vojake, orožje in drugo za oskrbo zavezniških enot. Na videz rekreacija spominja na računalniško igro, v kateri računalnik upravlja z ljudmi in s stroji, medtem ko se človek z nadetimi posebnimi očali med njimi sprehaja, kot bi bil postavljen na palubo ali na pristan ter si na tak način ogleduje dogajanje tistega časa.

Slika je projekcija na petih panojih, vsakega vodi ločen računalnik, šesti je povezovalni in omogoča, da se okolje v realnem času odziva na gibanje človeške glave, pri čemer mora imeti obiskovalec, kot rečeno, nadeta posebna očala s senzorskimi žogicami. Tem sledijo posebne kamere, ki sporočajo položaj in smer glave. Plastično bi bilo izkušnjo mogoče opisati nekako takole: če bi v tej tehnologiji ustvarili ljubljanski grad, potem bi bilo mogoče gledati naokoli, hoditi po njem in podrobno spremljati dogajanje v okolici, tako na nebu kot neposredno pod obzidjem. Tudi pogled s stolpa navzdol bi bil tako videti povsem avtentičen. Kot bi res stali na stolpu.

Predstavnica podjetja Dassault Systemes Virginie Blindenberg je povedala, da so s to tehnologijo avtentično poustvarili ulice zgodovinskega Pariza. Poleg tega so imeli predstavitev v pariški mestni hiši, demonstracijo si je lahko ogledalo več tisoč ljudi. Kar je pri vsem ključno, je želja, da bi tehnologijo prenesli na vsa mogoča področja, kjer bi koristila - v muzeje, šole, znanstvene ustanove. Aplikacija je tako rekoč neskončna. Tokrat so na podlagi izvirnih inženirskih načrtov obudili plovila, letala in drugo tehnologijo s konca druge svetovne vojne.

Po neki optimistični oceni bi utegnila biti tehnologija dovolj cenovno prijazna za osebno uporabo doma že v kakšnih petih letih. Za zdaj pa je dokaj visoka. Niso je sicer razkrili, gotovo pa si je običajen družinski proračun še ne more privoščiti.