Voda do grla in še čez je bila prava primerjava za newyorške rangerje pred današnjo četrto tekmo finala. Medtem ko so si njihovi tekmeci priigrali tri zmage prednosti in s tem štiri priložnosti za končno zmago, bi bil zanje usoden že en poraz. V tretji tekmi jih je sicer v obup spravljal vratar tekmecev Jonathan Quick z 32 obrambami, tokrat pa so imeli igralci v modrem in rdečem tudi sami izjemnega vratarja, saj je Henrik Lundqvist še nadgradil predstavo svojega tekmeca z druge strani igrišča in ustavil kar 40 strelov Los Angelesa.

Že pred tekmo so bili Lundqvist in druščina trdno odločeni, da ne bodo postali prva ekipa v ligi NHL po letu 1998, ki bi jo tekmec v finalu izločil gladko, s štirimi zmagami zapored. »Karkoli se bo zgodilo, mi bomo današnjo tekmo dobili,« je bil odločen Šved, ki je najbolj zaslužen, da so rangerji podaljšali finale vsaj še za eno tekmo.

Kopitar: Peto tekmo bo treba odigrati bolje

Slovenski as Anže Kopitar - po današnji tekmi brez točke ostaja pri skupno 26 v končnici (5 golov, 21 podaj) - in njegovi soigralci bodo imeli naslednjo priložnost za skupni uspeh v sezoni v noči na soboto v domači dvorani Staples Center. »Želeli smo si danes končati finale, a nam ni uspelo. Zdaj k nam domov prihaja ekipa, ki bo drzno in brezobzirno naredila vse za zmago,« je po tekmi dejal Kopitar.

»Eden ali dva ploščka sta bila na golovi črti. Mislim, da smo začeli malce slabše, tako da bo treba bolje odigrati peto tekmo. Mogoče smo imeli več strelov, ampak to nam trenutno ne pomaga veliko. Kot sem dejal, treba bo bolje odigrati peto tekmo,« je povedal Kopitar po tekmi in dodal, da se bodo s soigralci nanjo pripravili, kot na vse druge tekme: »Treba bo bolje začeti in videli bomo, kaj bo.«

Gledalci v Madison Square Gardnu so na začetku kar dolgo čakali na prave priložnosti, saj moštvi nista tvegali preveč. Nato pa so Newyorčani dočakali zadetek svoje ekipe. Ko se je po pritisku domačih ob prvi številčni prednosti na tekmi Willie Mitchell že vrnil na led, je John Moore močno ustrelil od daleč, pred golom pa je Benoit Pouliot ravno dovolj z dvignjeno palico spremenil smer ploščku, da je ta tik pod prečko končal v mreži kraljev.

Priložnosti na obeh straneh

A tudi ti so imeli izjemno priložnost. Ob »power-playu« v 12. minuti je Alec Martinez že premagal vratarja Henrika Lundqvista, toda plošček ni šel v celoti prek golove črte. Požrtvovalni branilec Anton Stralman ga je s palico in nato s telesom zadržal na golovi črti, sodniki pa so po ogledu posnetka ugotovili, da plošček ni bil s celotnim obsegom v golu in zadetka seveda ni bilo.

Še bolj se je dogajanje razživelo v drugi tretjini. Najprej je za goste zapretil Marian Gaborik, potem je Quick z zadnjimi močmi ubranil poskus Dericka Brassarda, sledil pa je mat v treh potezah domačih: ob strelu Dereka Stepana je Chris Kreider pred vrati preusmeril plošček, Martin St. Louis pa ga je ob vratnici spravil v gol. Los Angeles se je, tako kot že na obeh domačih tekmah, spet znašel v položaju -2 pri zadetkih, vendar ne za dolgo.

V zadnji tretjini povsem enosmeren hokej

Potem ko je Anže Kopitar nevarno preizkusil Lundqvista celo ob igralcu manj, je ob izteku domače kazni ob smoli branilca Dana Girardija, ki je mu je na modri črti zlomila palica, v protinapad pobegnil kapetan kraljev Dustin Brown in rutinsko poskrbel za znižanje na 1:2. Do konca tretjine je bilo še nekajkrat vroče pred vrati obeh moštev, a brez nove spremembe izida.

V zadnji tretjini je bil hokej povsem enosmeren; razmerje v strelih je bilo kar 15-1 v korist gostov (skupno na tekmi pa 41-19), toda ne nevarni poskusi Kopitarja, ne strel Browna, ko je bil sam pred golom, ne Carterja in še koga - nič od tega ni šlo v gol, ker je vse polovil izjemno razpoloženi švedski vratar.

Lundqvist zaustavil vsak plošček, ki ga je videl

Za nameček pa so imeli domači še velikansko srečo; minuto in 11 sekund pred koncem je po strelu Martineza od daleč Lundqvistu plošček med nogama že ušel proti vratom, a se je spet ustavil na golovi črti. V gneči pred vrati pa ga je nato Stepan z roko pospravil na varno pod svojega vratarja. Los Angeles pa nato ob koncu, čeprav je iz vrat potegnil še Quicka, ni več zmogel moči za izenačenje.

»Ko nimaš več česa izgubiti, vse postaviš na kocko in enostavno moraš zaigrati na vse ali nič. Pri tem moraš biti na cilj osredotočen celotno tekmo. Ena sama napaka in sezone je konec. Ves čas se tega zavedaš,« je še povedal junak večera Lundqvist in dodal: »A pri tem moraš seveda imeti tudi kanček športne sreče in danes smo mi imeli srečen plošček.«

Kopitar meni, da so kralji sicer sposobni zaigrati bolje, da Lundqvistu pridejo do živega: »Nekajkrat smo mu skoraj prišli, vendar pa je on danes zaustavil vsak plošček, ki ga je videl.«