Odštevanje se je končalo. Danes ob 22. uri se bo v Sao Paulu začelo svetovno prvenstvo v nogometu, drugič bo najboljše reprezentance gostila Brazilija. Že na prvi tekmi bo na vrsti spektakel, zaradi katerega mrzlica trese Hrvaško, ki bo imela čast, da se pomeri z gostitelji in obenem favoriti prvenstva. Drugič se bosta tekmeca srečala na svetovnih prvenstvih. Leta 2006 je bilo v Nemčiji 1:0 za Brazilijo, na igrišču je bil tudi sedanji selektor Hrvaške Niko Kovač. Glavni sodnik bo Juiči Nišimura, 42-letni policist z Japonske. Braziliji je sodil v četrtfinalu zadnjega svetovnega prvenstva, ko jo je premagala Nizozemska.

Profil ekipe petkratnih svetovnih prvakov je bil pred osmimi leti povsem drugačen kot zdaj. Takrat se je v ekipi gnetlo preveč fantastov (Ronaldo, Ronaldinho, Kaka, Adriano...), zato so z izpadom v četrtfinalu doživeli razočaranje. Danes je podoba brazilske reprezentance drugačna in po okusu pragmatičnega selektorja Luiza Felipeja Scolarija, ki je nekaj dni pred prvenstvom doživel družinsko tragedijo. V prometni nesreči je umrl njegov nečak. Scolari bo vodil po imenih daleč najboljšo obrambo na prvenstvu (Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Dani Alves...), čvrste defenzivne veziste in le enega resničnega virtuoza, Neymarja. Ko je Scolari leta 2002 z Brazilijo postal svetovni prvak, je ekipo zgradil na podoben način, a razmerje med obrambnim in napadalnim delom moštva je bilo vseeno drugačno od letošnjega. »Prvič v zgodovini imamo boljšo obrambo kot napad. Tudi obrambni del zvezne vrste je odličen. Upam, da se lahko napad prilagodi takšnim karakteristikam ekipe,« ugotavlja Pele. Toda brazilski napad zdaleč ni slab. Povsem v konici naj bi proti Braziliji zaigral Fred, ofenzivni vezist bo Willian ali Oscar, po krilih bosta napadala Hulk in Neymar, ki je imel nekaj težav s poškodbo. Nogometaš Barcelone in prvi zvezdnik Brazilije je pod velikim pritiskom, zato potekajo številne debate o tem, ali bo kos zahtevni nalogi. »Ne čutim pritiska, ampak srečo, ker sem od nekdaj sanjal, da bom s številko deset na hrbtu igral na domačem svetovnem prvenstvu. Pritiska nikoli ne občutim,« odgovarja Neymar, ki ga bo drevi skušal ustaviti hrvaški kapetan Darijo Srna.

Ogromno optimizma je mogoče zaznati tudi v hrvaškem taboru. Potem ko so imeli težave v kvalifikacijah, se je v minulih mesecih marsikaj spremenilo. Niko Kovač je vnesel mirnost v ekipo, vodilni igralci so blesteli pri velikih evropskih ekipah in osvajali lovorike. Ivan Rakitić, ki v reprezentanci igra malo manj ofenzivno kot v Sevilli, in Luka Modrić sta trenutno prva zvezdnika, hrvaška zvezna vrsta pa je zaradi njiju po imenih celo bolj ugledna od brazilske. Na prvi tekmi ne bo smel igrati napadalec Mario Mandžukić, verjetno ga bo zamenjal Nikica Jelavić, na levem boku v obrambi bo namesto poškodovanega Danijela Pranjića igral Šime Vrsajko. Navijači veliko pričakujejo od kreativnega vezista Matea Kovačića. Tik pred prvenstvom je ekipo zaradi poškodbe zapustil Ivan Močinić, varovanec Matjaža Keka pri Rijeki, zato se v Brazilijo odpravlja Milan Badelj. Že tako posebna tekma bo še bolj posebna za dva Brazilca v hrvaški reprezentanci, za Sammirja in Eduarda, ki bosta verjetno začetek spremljala s klopi. »Nikoli si nisem mislil, da bom na otvoritveni tekmi svetovnega prvenstva igral proti svoji domovini. A v nogometu nemogoče lahko hitro postane mogoče. Hrvaška se dobro brani proti favoritom. Če Brazilija ne bo hitro dosegla gola, bodo navijači postali živčni, medtem ko mi ne bomo pod pritiskom. Brazilska ekipa je izjemno močna prek bokov, mi pa imamo igralce, ki so sposobni izpeljati učinkovite protinapade,« je o prvi tekmi prvenstva razpredal Eduardo.

Hrvaško ekipo dobro pozna kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar. Nekdanji nogometaš Dinama si je dom ustvaril v Zagrebu, v prijateljskih stikih je z več hrvaškimi reprezentanti. »Hrvaška ima zelo kakovostne posameznike. A nogomet je ekipni šport. Trije ali štirje igralci lahko za seboj potegnejo celotno ekipo. V kvalifikacijah so imeli težave, toda zdaj so v precej boljšem stanju kot pred pol leta. Lahko presenetijo, a seveda dajem več možnosti Braziliji, ki je glavni kandidat za naslov,« je povedal Boštjan Cesar, ki ceni delo Nika Kovača. Potem ko so v času selektorja Igorja Štimca ekipo pretresali škandali, kocke zdaj mirno stojijo na svojem mestu, govori pa se samo o odličnem vzdušju. »Hrvati pred vsakim velikim tekmovanjem pričakujejo veliko. Sicer me približno mesec dni ni bilo v Zagrebu, a vem, da je tudi zdaj podobno. Čuti se, da je svetovno prvenstvo pred vrati,« je dodal slovenski reprezentant, ki bo ima dve najljubši reprezentanci. »Navijal bom za Hrvaško in Argentino. Ko je bila Slovenija na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, je veliko mojih znancev iz Zagreba navijalo za nas. Zdaj bom jaz navijal za njih,« je dodal nogometaš Chieva.