Duhovni oče in dejanski avtor ideje o Vrtni vasi je oblikovalec in podjetnik Borut Kokelj. Ko je nekoč glavnemu vlagatelju, podjetniku Borutu Kelihu, pokazal zapuščeno vrtnarijo, se je Kokalju dejansko prikazalo nekaj drugega: »Pred seboj sem videl to, kar danes imamo. Mogoče bi temu lahko rekel življenjsko delo, vsekakor pa je nekaj novega, posebnega.«

Res je. Če želite iz lesenega šotora dobesedno skozi luknjo v tleh loviti postrvi, ni problema. Če želite utrgati jagodo dobesedno v šotoru, je mogoče. Če želite savno, ovito v veje kot ptičje gnezdo, jo imajo. Če pričakujete, da bo po jedilnici tekel potoček, boste uslišani. Če želite preživeti dopust v hišici na drevesih, ki dobesedno rastejo skozi njo, pojdite v Vrtno vas na Bledu. Kajti tja prihajajo gostje iz Avstralije, Kuvajta, Anglije – z vseh koncev sveta. »To je bil res odličen odziv in več kot dve tretjini zmogljivosti v 23 bivalnih enotah je že razprodanih. Zanimanje pa je še veliko – tujci želijo tu poroke, želijo posebna srečanja. Prostora je za okoli 75 ljudi, cena šotora za 4 do 6 oseb na noč je 280 evrov, in to je naša najdražja ponudba. Imamo lesene šotore ob potoku z zasebno plažo, imamo lasten vrt, imamo nov in drugačen pristop, kjer nismo pozabili niti na udobje, praktične rešitve za goste, ki bodo pri nas bivali do oktobra, čez zimo bo tu restavracija in dva apartmaja,« pripoveduje Maja Dimnik, ki je odgovorna za delovanje te nenavadne vasi.

Vse, kar je zraslo v Vrtni vasi, je premišljeno do zadnje podrobnosti. Les, voda in zelenje so povezani v celoto, ki se ji reče sožitje z naravo. Kosilo ob žuborečem potočku in druge posebnosti so plod zamisli Boruta Koklja, ki se je v turizmu že preizkusil. Podjetnik Borut Kelih je glavni vlagatelj, domače znanje in domač kapital pa v tem primeru pomenita nekaj, kar osupne tudi običajnega »firbca«. Turizem prihodnosti? Nedvomno.