Dobičkonosna podjetja del ustvarjenega dobička v obliki dividend izplačajo svojim lastnikom. Višino dividende predlaga uprava družbe, potrdi jo skupščina delničarjev. V Sloveniji se vse pogosteje dogaja, da posamezni delničarji že pred skupščino ali pa na sami skupščini podajo nasprotni predlog, ki načeloma vsebuje izplačilo višje dividende, kot je bila predlagana s strani uprave. In po navadi delničarji, željni višjih denarnih prilivov, na skupščini potrdijo višje izplačilo. Prav to se je zgodilo na torkovi skupščini Zavarovalnice Triglav. Sprejet je bil namreč nasprotni predlog delničarja o višini dividende 1,7 evra za delnico, medtem ko je uprava predlagala izplačilo 1,1 evra bruto dividende. Podobno zgodbo smo videli pri Petrolu, kjer je uprava predlagala dividendo v višini 9,1 evra, skupščina delničarjev pa je na koncu potrdila dividendo v višini 10,1 evra za delnico. Po predlogu uprave Cinkarne Celje naj bi družba razdelila za 8 evrov dividende na delnico, skupščina je sprejela sklep, da ta znaša 10,97 evra. Do največjega povišanja pa je prišlo pri Telekomu Slovenije, kjer se je dividenda s predlaganih 3,33 evra na skupščini »zvišala« na 10 evrov. Nadpovprečno visoke dividende bodo deležni tudi delničarji Aerodroma Ljubljane, kjer je uprava po prvotnih nasprotovanjih skupščini le predlagala zelo visoko dividendo za navadne delničarje v višini 9,16 evra za delnico, kar predstavlja okoli 23-odstotni dividendni donos.

Indeks SBITOP je od začetka junija do včerajšnjega dne pridobil 0,18 odstotka. Najdonosnejša je bila delnica Luke Koper s 6,16-odstotno donosnostjo, cena delnice Zavarovalnice Triglav pa je zaradi poteka upravičenosti do dividende izgubila 7,4 odstotka in včerajšnje trgovanje zaključila pri 23,7 evra. Na tem mestu naj še omenimo, da je tečaj delnice Krke po štirih letih spet dosegel nivo 70 evrov za delnico.

Prispevek izraža trenutno stališče avtorja in ne nujno tudi Abanke Vipe, d. d., v kateri je zaposlen. Prispevek ne predstavlja naložbenega priporočila.