Cele generacije so odraščale ob pesmih Bijelo dugme

»Opus pesmi, ki ga bova z Goranom v Ljubljani predstavila prvič, bo zelo zanimiv. To bodo Goranova avtorska dela vse od začetkov, pa vse do zadnjih pesmi, ki sem jih v skupini Bijelo dugme pel jaz,« je za Dnevnik.si povedal Alen Islamović, ki se je skupini pridružil leta 1985. Vročina je te dni sicer huda, a Islamović pravi, da lahko igrajo tudi v takem vremenu, a je vendarle bolje, če koncert poteka na prostem. »Koncert pa bo kot dež po vsej tej vročini – presenečenje in osvežitev,« se je nasmejal.

Islamović rad igra v Ljubljani, pravi, da je občinstvo čudovito. »Ljudje imajo radi nostalgijo, te lepe stare pesmi, cele generacije tukaj so odraščale ob pesmih skupine. Ta glasba je del melosa, ki ga Balkanci prepoznavamo,« dodaja. Prebivalce držav nekdanje Jugoslavije pa bodo z glasbo navduševali tudi izven Balkana. Turneja, ki se začne v Ljubljani, se bo v prihajajočih mesecih namreč nadaljevala tudi v Kanadi, Avstraliji in ZDA, obiskali pa bodo številna področja, kjer živijo izseljenci balkanskega območja.

»Ko je muka, si narod pomaga«

Islamović je prepričan, da je Balkan še vedno povezan, kar so pokazale nedavne poplave. »Ko je muka, si narod pomaga. Treba je pokazati srce – dobrodelnost nima meja, ljubezen nima meja in glasba nima meja,« poudarja. Islamović je v zadnjih tednih odigral na nekaj dobrodelnih koncertih, tudi sobotni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pa bo imel humanitarno noto – Goran Bregović se je namreč odrekel delu honorarja, ki ga bo podaril žrtvam poplav. Prav tako pa bodo dali na dražbo Bregovićevo kitaro, izkupiček od katere bo šel za dobrodelne namene.

Na sobotnem koncertu bodo postregli z največjimi uspešnicami skupine, ki so jih v 40. letih izdali na desetih albumih, med njimi pa zagotovo ne bodo manjkale Đurđev dan – Ederlezi, Hajdemo u planine in Ružica si bila.