Vlagatelj v ukinjanju

Članice novomeškega konzorcija so tri fakultete in ena visoka šola ter Univerzitetno in raziskovalno središče (URS), ki je tudi predlagatelj oziroma vlagatelj vloge za ustanovitev univerze. A prav usoda tega javnega zavoda je negotova, saj je župan Alojzij Muhič predlagal njegovo ukinitev. Na občini so namreč prepričani, da je URS opravil svoje delo, nadaljnje vloge pri oblikovanju univerze bi zato prevzele pristojne občinske službe. Usenik je na drugi strani izrazil prepričanje, da v tem trenutku nihče na novomeški občini ni kompetenten za izvajanje te naloge. Konzorcij je župana pozval k premisleku, češ da zdaj ni pravi čas za ukinjanje zavoda, to bi bilo smiselno storiti šele po prejeti akreditaciji.

Mestni svetniki so medtem na zadnji seji že razpravljali o usodi tega javnega zavoda, ki deluje od leta 2006, sprva so sicer predvideli, da ga bodo ukinili po skrajšanem postopku, a so predlog spremenili v redno obravnavo. V prvi so po burni razpravi ukinitev potrdili. Župan je poudaril, da ustanavljanju univerze ne nasprotuje, je pa URS označil za pralnico denarja. »To je politikantstvo,« odgovarja Usenik.

Slaba popotnica ob oddaji vloge

V novomeškem konzorciju so ob predlogu ukinitve URS še zagrozili, da vloge za ustanovitev univerze ne bodo oddali in bodo tako postopek ustavili. »Premislili smo si zato, da ne bi kdo govoril, da nismo nečesa naredili, ker je v zraku očitno obvisel pomislek, da posel ni opravljen,« pojasnjuje Usenik. Prvi mož konzorcija še meni, da je signal, ki ga Novo mesto ob oddaji vloge pošilja v Ljubljano, katastrofalen. »Morali bi biti složni in strniti vrste, mi pa se kregamo in obkladamo z neprijetnimi besedami,« pravi. »Če ne bomo držali skupaj, ne bomo ničesar dosegli,« je prepričan tudi eden prvih pobudnikov za oblikovanje univerze, novomeški profesor Miha Japelj, sicer tudi častni občan mestne občine.

Če bodo novomeški svetniki dokončno zapečatili usodo URS, bo občina zavod predvidoma ukinila avgusta. A pot do morebitne novomeške univerze bo še dolga in, kot vse kaže, tudi trnova.