132.655 polnoletnih državljanov z volilno pravico je sprejelo argumentacijo stranke, podprto z dvema vrhunskima raziskovalcema svinčenih časov. Mojster je vnesel številko v excelovo tabelo, pognal analitične programe, stroj je zahropel in zaigral hkrati, kot Baltazarjev stroj za rešitev vseh težav. Kje pri hudiču so se zataknili naši volilci in predvsem: kako bom šefu pojasnil to nemarnost, je zanimalo mojstra. 288.719 volilcev smo imeli še leta 2011, 307.735 leta 2008, 281.710 leta 2004, ko smo prišli na oblast... Če je to zlovešča napoved somraka najžlahtnejše izmed vseh strank na političnem prizorišču, če bo stroj izpljunil odgovor »konec je blizu«, lahko kar spokam kufre in se odpravim proti Avstraliji, je razmišljal mojster za vse. Ko bi le lahko prižgal klimo, tule postaja svinjsko vroče...

Stroj je zakašljal, zapiskal in pripravil odgovor: »Obrni ploščo.« Ploščo? Pa kaj je s temi klinčevi stroji, je odmevalo v glavi mojstra vsega, pritisk se je povzpel na 140, srce je divjalo, kot bi bil v postkoitalnem deliriju. »Kje je ta #&#$% daljin'c za klimo!« je zdaj na glas vzrojil, čeprav je bil v sobi sam, medtem ko je strankarski cvetober, žrtvovan, da pogoltne grenkobo poraza, na vrtu srkal aperol. Daljinca seveda ni bilo, že od sodbe v primeru Patria leži zaklenjen v trezorju v šefovi pisarni. Tedaj pa se je mojstru utrnilo: seveda, v vsakem porazu je zmaga, če jo le dovolj zagreto iščeš. Z dvotretjinsko večino so volilci izrekli nezaupnico tej vladi (pozabimo ob tem, da je vlada tako in tako paralizirana), je bil prvi stavek, ki ga je za zmagoslavni nagovor pripravil mojster. 65.504 volilci so podprli stranke, ki sedijo v vladi, in stranke, ki niso aktivno sodelovale v referendumski kampanji. Po najbolj previdni napovedi to pomeni – mojster sedaj pomirjeno oslini konico svojega svinčnika in nadaljuje mojstrovanje – petinšestdeset tisoč in drobiž deljeno s štiri ali celo s pet, ker pri tistih pozitivcih nikol' ne veš, ali bodo Alenkini ali Zoranovi... ma, dajmo bit' konzervativni in delimo s štiri... 16.000 glasov po glavi stranke. Zdaj je mojstru na obrazu zaigral nasmeh. 16.000 in drobiž glasov je na zadnjih volitvah nabrala LDS, ki je tako poniknila v dolgove in pozabo... Referendumski izidi bodo torej prinesli vesele novice za predsednika, ki zaklepa daljinec za klimo, je pri sebi zadovoljno mrmral mojster.

Po zaslugi mojstra za vse je tudi Eva Irgl ta večer delovala tako veselo in sproščeno, nepriznavajoč poraz, saj je vedela, česar ni vedel nihče zunaj stranke: da je bil referendum le test pred volitvami, arhivi pa priročen izgovor. Stranka ima sedaj na voljo dober mesec, da poišče svoje abstinente in jih pripelje na volitve, medtem ko je levica – tako pravi mojster vsega – na dolgi rok mrtva.