Najpogostejše poškodbe na otroških igriščih so modrice in odrgnine, včasih pa tudi zlomi, zvini ter pretres možganov in poškodbe glave ter hrbtenjače. Četudi večina otrok potrebuje le ambulantno pomoč, pa jih je desetino treba sprejeti v bolnišnico, ker potrebujejo operativni poseg, vsekakor pa dolgotrajnejšo rehabilitacijo. Zato pravočasno poučite otroke o varnosti med igro, da se sproščen dan na igralih ne bo sprevrgel v čakanje na urgenci.

Pravila obnašanja na igrišču

Otroci naj nikoli ne potiskajo drugih otrok ali se pretepajo, medtem ko so na toboganu, gugalnici ali drugi opremi. Ustrezno naj uporabljajo igralo – naj ne stopajo onstran ograje, ne stojijo na gugalnici itd. Vedno naj preverijo, da jim na poti niso drugi otroci, če želijo skočiti z igrala. Pri doskoku morajo biti kolena rahlo upognjena. Kolesa, nahrbtniki, torbe in podobne stvari naj ne bodo v neposredni bližini igrala, da se kdo ne spotakne obnje.

Vedno nadenite otroku čelado, medtem ko kolesari, vendar jo snemite, ko gre na igralo. Nikoli ne dovolite otroku uporabljati mokrega igrala, ker je spolzko. Preverite igrala v poletnem času. Lahko so vroča, še posebno kovinski tobogani, ograje in stopnice. Torej, uporabite dobro presojo – če je oprema vroča na dotik, najverjetneje ni varna, prav tako ni prijetna za igro. Kontaktne opekline se lahko pojavijo v nekaj sekundah. In ne pozabite namazati otroka s kremo za zaščito pred soncem.

Reigrišče - za varna slovenska igrišča

V Sloveniji poteka iniciativa za prilagoditev javnih otroških igrišč potrebam otrok in varnostnim zahtevam z naslovom Reigrišče – Varna igrišča Slovenije. Pobudnika sta Zavod za varno igro in društvo Planet Zemlja, ki sta zanj dobila podporo varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer in Unicefa Slovenija. S projektom želita ponuditi občinam priložnost za strokovno obnovo javnih igrišč in varnost otroške igre. Projekt »reciklaže« ponuja natančno oceno tveganja in temu primeren predlog ureditve občinskih otroških igrišč skupaj z usposabljanjem kadra za njihovo oskrbovanje.