"Letošnja zima in pomlad sta bili še posebej bogati z snegom, tako da bodo v gorah vladale prave zimske razmere še v avgustu," je na današnji novinarski konferenci dejal strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

O odhodu na turo in zastavljenem cilju obvestimo partnerja, sorodnike oz. prijatelje, v primeru nesreče pa je številka, na katero pokličemo, 112. Z obveščanjem sorodnikov in znancev o nesreči namreč pogosto izgubimo preveč časa, je opozoril.

Pred turo je treba napolniti baterije mobilnega telefona, po možnosti pa s seboj vzeti tudi rezervno, je spomnil. Telefon naj bo med turo ves čas izklopljen, za klic na številko 112 pa ga lahko uporabimo tudi, če ne poznamo PIN kode. Klic na 112 je namreč možen tudi brez vpisa PIN, je poudaril.

PZS in Gorska reševalna zveza Slovenija sta za primere, kako ravnati v primeru nesreče v gorah ali reševalne intervencije, izdali posebno zloženko z nasveti in informacijami.

Znova odprtih 288 poti

Posredovanj Gorske reševalne službe v gorah je bilo lani približno 400, kar je nekaj manj kot v letih prej, so povedali v PZS.

Žledolom v februarju letos je poškodoval približno 40 odstotkov vseh planinskih poti zunaj visokogorja, škoda pa bo presegla pol milijona evrov, je dejal predsednik PZS Bojan Rotovnik. Posledice žledoloma so bile na poteh do nadmorske višine 1000 metrov, medtem ko je v visokogorju, kjer je škodo povzročil snegolom, še veliko snega in škode še ne morejo oceniti, je dejal.

Znova je odprtih 288 planinskih poti, še vedno pa jih je zaprtih 88. Seznam odprtih in zaprtih planinskih poti je objavljen na posebni spletni strani PZS. Do podatkov o odprtosti planinskih koč pa je mogoče priti na spletni strani.

PZS je danes povabila tudi na dogodke ob dnevu slovenskih planinskih doživetij, ki bo v soboto v Bohinjski Bistrici. Prav tako vabijo tudi na mladinske planinske tabore, ki jih bo letos približno 60.