Štiriindvajsetletni Bedene, trenutno 132. igralec na lestvici ATP, že od leta 2011 biva v kraju Hertfordshire, v Veliki Britaniji pa trenira od marca 2008 in ima na Otoku stalno bivališče že več kot pet let. Bedene je že zaprosil za britansko državljanstvo, če mu bodo prošnjo odobrili, bo za novo domovino zaigral že drugo leto v Davisovem pokalu.

»Tu se počutim doma«

"Zelo rad živim tukaj. Rad imam Britance. Tu se počutim doma," je Bedene dejal za BBC Sport ob vrnitvi na igrišča po poškodbi zapestja, ko je včeraj na turnirju ATP v Londonu izpadel v 1. krogu, ko ga je s 7:6 (2) in 6:4 premagal Francoz Paul-Henri Mathieu.

"Počutim se, kot bi na Otoku živel že več kot le šest let. Že leta se počutim kot Britanec in sedaj si želim tudi zaigrati za Veliko Britanijo," je še dejal slovenski igralec. BBC Sport ocenjuje, da so njegove možnosti, da do marca prihodnje leto dobi britansko državljanstvo in zaigra v Davisovem pokalu, 50-odstotne. Še večja naloga ga po mnenju BBC čaka, da bo prepričal bodoče soigralce, da ima pravico zaigrati za Veliko Britanijo. Ti pogovori se še niso začeli.

Z Murrayjem se o tem še ni pogovarjal

"Z Andyjem Murrayjem in drugimi najboljšimi britanskimi igralci se o tem še nisem pogovarjal. Vendar pa sem se s prijatelji, kot sta David Rice in Ed Corrie, onadva se zdita navdušena nad tem. Res pa je, da ne vem, kaj mislita, ko nista z mano," je še na to temo dejal Bedene in dodal: "Mislim, da me bodo na koncu vsi lepo sprejeli. Sam sebe vidim kot britanskega igralca in upam, da bodo tudi oni to prepoznali."

»Za Slovenijo še nisem igral dvoboja, ki bi o čem odločal«

"Vem, da je bilo nekaj negativnih komentarjev, ker sem v preteklosti že igral za Slovenijo, a nikoli še dvoboja, ki bi o čem odločal," je Bedene dejal o preteklih treh dvobojih, ki jih je odigral za svojo domovino Slovenijo.

Ne gre za denar

Dodal je še, da pri njegovi želji za menjavo državljanstva in igranje za Veliko Britanijo ne gre za denar, poleg tega se mu to ne zdi nepošteno do trenutnih britanskih teniških igralcev, ki si želijo kruh služiti s tenisom.

Bedene bo že prihodnji teden zaigral v kvalifikacijah Wimbledona in si skušal povrniti uvrstitev z lestvice ATP, na kateri je od lanskega rekordnega 71. mesta padel na zdaj 132.