Dolgoletno rivalstvo je dodatni ogenj k motivaciji. Vse na zdravi osnovi. Med seboj se tako poznata, da izkoriščata prednosti in slabosti, kar je bilo nemara odločilno v boju za naslov. Neizmerna želja po kolajni je bila Blažina šibka točka. Zagotovo je bila taktično močnejša na ravninskih odsekih, a ni bila pripravljena tvegati, da bi v boju za zlato uporabila več »cestnih« trikov. Tanja je s pridom izkoristila boljšo vzdržljivost in psihološko prednost karakterja šampionke.

Novi uspehi kažejo na zlato dobo. Panoge, ki je po proračunu v okviru KZS primerljiva ceni osebnega avtomobila. Beraško torej. Ima pa v širšem pogledu potencial. Gorsko kolesarjenje je v turističnem pomenu ena najhitreje rastočih dejavnosti. Naj tisti, ki negodujejo o nerentabilnih žičnicah, uredijo in označijo kolesarske poti, kot to dela ves svet, in jih povežejo s ponosom, da imamo dve kolesarki na vrhu stare celine v paradni (olimpijski) disciplini. Dvomim, da bo kdo trznil. Leto potem, ko je kolesarka osvojila »kristalni globus«, z izjemo Tineta Mahkovca, prodornega menedžerja ekipe Unior Tools in njegove ekipe, ni nihče storil kaj bistveno udarnega v tej smeri. Le eno skromno medijsko srečanje pred odhodom v Nemčijo je skoraj vse od dejavnosti zveze. In nov dres z novim sponzorjem. Vse drugo je prepuščeno naključjem.

To je premalo v globalni konkurenci boja za pozornost s Šarapovo, Riciardom, Messijem... V soboto bo v Kamniku že tradicionalni 17. Kamniški kros, najmočnejša mednarodna dirka UCI v Sloveniji. Če bo Blaža pripravljena, z obema zvezdnicama. Obeta se nov dvoboj epskih razsežnosti. To, kar daje športu posebno draž. Za tiste, ki znamo ceniti. Obe.